Kislány zöldésget vág a konyhában
Fotó: OGarden

Könyvespolc helyére kiskert

Nemcsak nagyüzemben, de kis lakásokban is egyre nagyobb divat az beltéri növénytermesztés. És most nem a szokásos, eddig is előforduló fűszernövényes kaspóról beszélünk. Egy család éves zöldségfogyasztását meg lehet termelni, ha a könyvespolc helyére egy „zöldségpolcot" teszünk. Ez a most kialakult helyzetben még praktikusabb megoldásnak tűnik!


A mezőgazdaság és az „termeld magad" egyre nagyobb divat, a trendekből egyértelműen az látszik, hogy az agrári-um a jövő egyik menő szakmája lehet. De persze nem mindenki teheti meg, hogy nagy területen vagy csak a ház mögötti kiskertben nevelgesse növényeit.

Erre rájöttek a nagy elektronikai gyártók és sok kisebb startup is. Apró területen, nagyon hatékonyan – és minél több okos kütyüvel összekötve – több projekt is indult az elmúlt években a háztartási mennyiségű, jó minőségű, beltéri növénytermesztésre. Bár ez egyelőre elég drága mulatság, de a saját termelésnek ára van. Nézzük, milyen eszközök helyettesíthetik a kertet!

Zöldségszekrény a hűtő mellett

A LG \u00fajdons\u00e1ga h\u0171t\u0151 \u00e9s z\u00f6lds\u00e9gtermel\u0151 szett egyben

A LG újdonsága hűtő és zöldségtermelő szett egyben

Fotó: LG

Az LG nemrég jelentett be egy igen érdekes terméket, melyet a Las Vegas-i CES kiállításon látott először a nagyközönség. Az újdonság egy vitrines szekrényre hasonlít, amely a konyhában kaphat helyet (például a hűtőszekrény mellett). Leginkább egy beltéri, automatizált üvegházként lehet leírni.

Olyanoknak szánják, akiknek egyre fontosabb, hogy milyen alapanyagokból készül az ételük, és otthon szívesen ter­mesz­te­né­nek növényeket, de vagy a körülmények nem alkalmasak, vagy nincs rá idejük. A gyártó 20 különbö-ző ültetvénycsomagot fog kínálni kezdésként (vetőmaggal, műtrágyával), amit ebbe a szekrénybe kell behelyezni. A rendszer automatikusan a zöldségek (bazsalikom, saláta, cikória stb.) igényeihez igazodik, amit a hőmérséklet és a led-lámpák napszak szerinti beállításával, megfelelő szellőztetéssel és saját öntözőrendszerével tud elérni.

Kis házi kertészünk emellett figyel az algásodás és a kellemetlen szagok megelőzésére, a folyamat lényeges mozzana-tairól pedig a növekedésfigyelő mobilalkalmazás rendszeresen tájékoztat minket. Ráadásul okos tippekkel segít majd a betakarításban is. Egy szekrényben összesen 24 csomag elhelyezésére van mód. A további informá­ciók – mint például a berendezés és az ültetvénycsomagok ára – azonban csak a CES-en kerülnek nyilvánosságra.

Körkert a szobában

Finoms\u00e1gok, r\u00e1ad\u00e1sul nagyon pof\u00e1s form\u00e1ban az OGardent\u0151l

Finomságok, ráadásul nagyon pofás formában az OGardentől

Fotó: OGarden

Bármilyen lakásban elérhetővé vált az otthoni zöldségtermesztés az innovatív OGarden révén. Ez a beépített öntö-zőberendezéssel ellátott beltéri minikert lehetővé teszi, hogy egyidejűleg akár 90-féle(!) zöldséget, gyümölcsöt és gyógynövényt termeljünk – értesült a Sokszínű Vidék. A berendezés teljesen automatikus: miután bedugtuk a kon-nektorba, figyelhetjük, hogyan gyarapodnak zöldségeink. A korszerűsített OGarden Smart a korábbi modell sikerei-re épült, de öntözőrendszerrel kiegészítve. Így hetente egyszer csak vizet kell hozzáadni a tartályhoz, semmi más teendő nincs vele.

Alacsony fogyasztású led-lámpák adják a fényt anélkül, hogy érezhetően növelnék villanyszámlánkat. Az OGarden Smart sajátos kialakítása révén tudja maximalizálni a növények számát az apró kertben, vagyis azok nem foglalnak el többé túl sok helyet a lakásban. A felső hordórészben 60 forgónyílás van, amelyek folyamatosan forognak, további 30 növényt lehet tárolni az alattuk lévő rekeszekben. A vetőmagokat közvetlenül a gyártótól vehetjük meg. Olyan növényeket kínálnak, mint például a borsmenta, zöldhagyma, eper, koktélparadicsom, kelkáposzta, bazsalikom. De ha valami mást szeretnénk, szűz földzsákot is rendelhetünk tőlük saját vetőmagjainknak.

Nagyjából 30–40 nappal a vetés után már be lehet takarítani a termést. Az így megtermelt organikus zöldségeken még spórolhatunk is – állítja az OGarden –, méghozzá becsléseik szerint nagyjából 80 százalékot a bolti árakhoz képest. A folyamat így néz ki: A magcsészéket az alsó szekrényrészbe, a palántaneveldébe tesszük, ahol 3 hétig csí-ráznak. Aztán átkerülnek a kerékbe, itt

a megfelelő mennyiségű fényt kapják. 30–40 nap múltán a termés betakarítható, és már fogyaszthatjuk is a frissen leszedett zöldségekből készült ebédet, vacsorát.

​Könyvek helyett zöldségpolc

28 nap alatt friss z\u00f6lds\u00e9g\u00fcnk lehet a FarmShelfben

28 nap alatt friss zöldségünk lehet a FarmShelfben

Fotó: FarmShelf

Alaposan megváltozhat az amerikaiak étkezése a Farm­shelf újításának köszönhetően. Ugyanis a cég terméke lehe-tővé teszi, hogy bárkinek legyen beltéri farmja odahaza. De akár éttermek vagy vállalati konyhák is beszerezhetnek ilyen önműködő kertecskét – tudta meg a MoneyIsh portál. A brooklyni székhelyű Farmshelf nemrég kezdte el értékesíteni saját fejlesztését, amivel bárki termelhet fűszereket és zöldségeket hidroponikai eljárással – vagyis ter-mőföld és öntözés helyett tápoldaton alapuló nö­vény­ter­mesz­téssel. A Farmshelf úgy néz ki, mint egy nagy mére-tű, világító könyvautomata, csakhogy itt nem olvasnivalók sorakoznak, hanem saláta és fűszernövény sarjad.

A vásárlók több mint 50 növény (például bébisaláta vagy bazsalikom) közül választhatják ki, hogy mit termesszenek a szerkezet polcain, ahol a led-fényeket és a táp­anyag­rendszert is külön lehet szabályozni. A cég által fejlesztett program folyamatosan felügyeli a belső hőmérsékletet és fényrendszert, aztán értesítést küld, ha a növényeket már be lehet takarítani. A Farmshelf egységek 7 ezer dollárba (2 millió forint) kerülnek, és heti 5 kilogrammnyi fűszernö-vényt, havonta pedig 140 fej salátát lehet vele termeszteni.

„Automatizáltuk a termesztés legnehezebb részeit, hogy mindenki maga állíthassa elő az élelmét. Egy fej saláta keve-sebb mint 28 nap alatt fogyaszthatóvá növekszik, szemben a hagyományos termesztéssel, ahol ez akár 60 napig is eltart" – nyilatkozta Andrew Shearer, a cég vezérigazgatója. Majd hozzátette: ráadásul a növényeknek 90 százalék-kal kevesebb vízre van szükségük.

A Farmshelf karbantartása hetente fél órát vesz igénybe, ilyen teendő például a vízrendszer feltöltése, a tápanyag hozzáadása vagy a betakarítás.

A cég most azon dolgozik, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tegye a rendszert, így az új modell várhatóan 3 ezer dollárba (830 ezer forint) fog kerülni, egyúttal kisebb is lesz. Ugyanak-kor dolgoznak a termékpaletta szélesítésén: hamarosan paradicsom, paprika és eper is termeszthe-tő lesz.

​A városi mezőgazdaság új szintje

\u00cdgy n\u00e9z majd ki P\u00e1rizs \u00e9p\u00fcleteinek teteje

Így néz majd ki Párizs épületeinek teteje

Fotó: Lonely Planet

Idén nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, amely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle – tudta meg a Magyar Mezőgazdaság. Nem ez lesz az első városi kert a francia fővárosban, de a méretei miatt ki fog emelkedni a többi közül. Párizs 15. kerületében, a felújítás alatt álló Paris Expo Porte de Versailles konferenciaközpont tetejére kerül a hatalmas zöldfelület – és Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különféle zöldséget és gyü-mölcsöt termesztenek majd, főszezonban napi 1000 kilót szednek le innen. „A célunk egy olyan gazdaság, amely globálisan elismert fenntartható teremési modellé válhat" – mondta Pascal Hardy, a városi kertészettel foglalkozó Agripolis alapítója, a projekt gazdája. „Kiváló minőségű alapanya-gokkal dolgozunk, a gazdálkodás pedig a természetes ritmussal összhangban folyik Párizs szívében." A kertben az élelmiszer-termelés mellett helyet kap egy étterem és bár is,300 férőhellyel. A fogá-sok helyben termelt alapanyagokból készülnek.

A kert megálmodói nemcsak az éttermet tervezik ellátni, hanem a város délnyugati részén élőket is. Szeretnének direkt kiszállítást, de tervezik, hogy boltláncokkal, hotelekkel l is szövetségre lépnek. Ezzel pedig csökkenthető a szállítása okozta ökológiai lábnyom. A helyiek kisebb parcellákat bérel-hetnek, ahol megtermelik saját zöldségüket, gyümölcsüket. Tanulmányutakat, workshopokat is szerveznek majd ide az aeroponikus függőleges gazdálkodás bemutatására. Ehhez nincs szükség növényvédő szerekre, mivel zárt vízrendszerrel dolgoznak, talaj nélkül. Párizsban óriási divatja van a városi kertészkedésnek. Például ott a La Recyclerie ökogazdaság, mely régi vasúti sínek mellé tele-pült, az organikus gombatermelő La Caverne egy mélygarázsban és az UpCycle, ez szintén egy „gombázó" startup. A városvezetés tervei szerint 100 hektárnyi zöldfelületet telepítenek 2020-ig, ezek harmada lesz kert.

A figyelmetekbe ajánljuk