Egy rosszabb napot is képes megmenteni.



Fördős Zé konyhájából származik a rakott kel receptje, amelyhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk (4 főre):

A húshoz

  • 2 - 3 ek olaj
  • 500 g darált sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml passata
  • só, bors
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 200 ml víz

A rizshez

  • 250 g rizs
  • 500 g víz
  • 2 ek olaj

Az összeállításhoz

  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • 8 - 10 levél kelkáposzta (nagy)
  • 500 g tejföl

Elkészítés

Először pirítsuk le az olajon a darált húst, erre jön az apróra vágott hagyma és fokhagyma. Amikor üveges lett a hagyma, ráöntjük a passzírozott paradicsomot, majd hozzáadjuk a fűszereket. Ezután az egészet összeforgatjuk. Felöntjük a vízzel, majd fél órán át rotyogtatjuk.

Miközben fő, többször is átöblítjük a rizst, majd felöntjük kétszeres mennyiségű hideg vízzel. Megsózzuk, beleöntjük az olajat, majd magas lángon addig főzzük, míg a vizet beszívta, de még nem főtt meg (olyan 80 százalékosra).

Ezután a kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben 2-3 percet előfőzzük. A leveleket lehűtjük hideg vízzel, majd leszűrjük őket.

A húsos ragut összeforgatjuk az előfőzött rizzsel.

Ha mindez kész, összeállíthatjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját olajozzuk ki, majd szórjunk rá zsemlemorzsát. Erre jönnek a kelkáposztalevelek, ezeket megsózzuk. Elterítjük rajtuk a ragut, majd a tejfölt. Ezt ismételjük meg még kétszer. Az utolsó réteg tejfölre szórjunk zsemlemorzsát. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük készre a rakott kelt 20 perc alatt. Tálalás előtt pihentessük egy negyedórán át.

(Forrás: Street Kitchen)

A figyelmetekbe ajánljuk