A Buddha-tál nagyon elterjedt eledel a vegánok körében.


A gyorsan elkészülő egészségtálhoz a következő összetevőkre lesz szükségünk két főre:

  • 225 g tofu, lecsepegtetve
  • 1 édesburgonya hámozva és kockára vágva
  • 1 hagyma szeletelve (mindegy, hogy milyen)
  • 2 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 csésze csicseriborsó (200 g), lecsepegtetve
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • 1 teáskanál chili por
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • 1 ½ csésze főtt quinoa (255 g)
  • 1 csésze leveles zöldség (40 g), például kelkáposzta vagy spenót
  • ¼ csésze sárgarépa (25 g), felaprítva
  • 1 avokádó kockára vágva
  • 1 citrom leve

A szószhoz:

  • 2 evőkanál növényi olaj
  • ½ teáskanál szezámolaj
  • 1 teáskanál csípős szósz
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál paprika
  • ½ teáskanál só

Mivel a Buddha-tál lényege, hogy egészséges zöldségeket tartalmaz, szinte bármi helyettesíthető bármivel, a lényeg, hogy legyen olyan zöldség benne, amit megsüthetünk, de olyan is, amit nyersen szeretnénk fogyasztani. Elnevezése onnan ered, hogy Buddha csak egészséges ételeket fogyasztott.

A tofu természetesen pótolható hússal, amennyiben fogyasztunk húst, de a Buddha-tál eredetileg egy vegán étel. A szósz is variálható, más receptek alapján készíthetünk egy édeskés szószt is tahiniból, citromléből, vízből és édesítőszerből vagy mézből, juharszirupból.

Ehhez a recepthez a csípős páchoz keverjük össze a hozzávalókat és áztassuk bele a tofut. Ezután melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra. Tegyük az édesburgonyát, hagymát és fokhagymát elszórva egy tepsibe, majd locsoljuk meg olajjal őket. Ezt süssük 20-25 percen át.

Ezután tegyük egy közepes tálba a csicseriborsót, sót, borsot, chili port és fokhagymaport, majd keverjük össze. Tegyük a fűszeres csicseriborsót egy serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk körülbelül 10 percig. Félretehetjük a csicseriborsót. A beáztatott tofut ugyanebben a serpenyőben süssük 20 percig, mindkét oldalát 10 percig sütve. Ezt szeleteljük fel ízlés szerint.

Készítsük el a quinoát is, majd helyezzük egy tálba ízlés szerint a csicseriborsóval, tofuval, sült és nyers zöldségekekel együtt. A végén a Buddha-tálunkat meglocsolhatjuk egy kis citromlével és már fogyaszthatjuk is!

(Forrás: Tasty)

A figyelmetekbe ajánljuk