A gyorsan elkészülő egészségtálhoz a következő összetevőkre lesz szükségünk két főre:
- 225 g tofu, lecsepegtetve
- 1 édesburgonya hámozva és kockára vágva
- 1 hagyma szeletelve (mindegy, hogy milyen)
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 csésze csicseriborsó (200 g), lecsepegtetve
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 1 teáskanál chili por
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 ½ csésze főtt quinoa (255 g)
- 1 csésze leveles zöldség (40 g), például kelkáposzta vagy spenót
- ¼ csésze sárgarépa (25 g), felaprítva
- 1 avokádó kockára vágva
- 1 citrom leve
A szószhoz:
- 2 evőkanál növényi olaj
- ½ teáskanál szezámolaj
- 1 teáskanál csípős szósz
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál paprika
- ½ teáskanál só
Mivel a Buddha-tál lényege, hogy egészséges zöldségeket tartalmaz, szinte bármi helyettesíthető bármivel, a lényeg, hogy legyen olyan zöldség benne, amit megsüthetünk, de olyan is, amit nyersen szeretnénk fogyasztani. Elnevezése onnan ered, hogy Buddha csak egészséges ételeket fogyasztott.
A tofu természetesen pótolható hússal, amennyiben fogyasztunk húst, de a Buddha-tál eredetileg egy vegán étel. A szósz is variálható, más receptek alapján készíthetünk egy édeskés szószt is tahiniból, citromléből, vízből és édesítőszerből vagy mézből, juharszirupból.
Ehhez a recepthez a csípős páchoz keverjük össze a hozzávalókat és áztassuk bele a tofut. Ezután melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra. Tegyük az édesburgonyát, hagymát és fokhagymát elszórva egy tepsibe, majd locsoljuk meg olajjal őket. Ezt süssük 20-25 percen át.
Ezután tegyük egy közepes tálba a csicseriborsót, sót, borsot, chili port és fokhagymaport, majd keverjük össze. Tegyük a fűszeres csicseriborsót egy serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk körülbelül 10 percig. Félretehetjük a csicseriborsót. A beáztatott tofut ugyanebben a serpenyőben süssük 20 percig, mindkét oldalát 10 percig sütve. Ezt szeleteljük fel ízlés szerint.
Készítsük el a quinoát is, majd helyezzük egy tálba ízlés szerint a csicseriborsóval, tofuval, sült és nyers zöldségekekel együtt. A végén a Buddha-tálunkat meglocsolhatjuk egy kis citromlével és már fogyaszthatjuk is!
(Forrás: Tasty)