farm
Egy közgazdász által vezetett kutatócsoport annak ment utána, hogy mi lenne, ha a környezetben okozott kárt is ki kéne fizetni az élelmiszer előállításához.


A német Augsburg Egyetem közgazdásza, Dr. Tobias Gaugler által vezetett kutatócsapat egy tanulmányban azt vizsgálta meg, hogy mennyibe kerülnének az élelmiszerek, ha a gyártási költségükbe beleszámolnánk az ökológiai lábnyomukat is. Pontosabban mennyibe kerül az étel a polcon, ha azt a kárt is beleszámoljuk az elkészülési költségébe, amit a környezetben okoz.

Ehhez a szakemberek alaposan végigszámolták, hogy bizonyos termékek előállításához mennyi szén-dioxid, dinitrogén-oxid, és metán kerül a levegőbe. Emellett pedig a mezőgazdasághoz szükséges erdőírtást is belekalkulálták. Az eredmény alapján ha a különböző élelmiszerek tükröznék a valós összegét annak, amibe az előállítása kerül, ökológiai költséggel együtt, akkor csak a tehetősek engedhetnék meg a tojást és a tejet maguknak, akárcsak a hústermékeket. Valahol 91 és 146 százalék között nőne a különböző állati eredetű élelmiszerek ára.

Ez olyan szempontból nem meglepő egyébként, hogy a világ teljes környezetszennyező gázkibocsátásának mintegy negyedéért a mezőgazdaság a felelős. A kutatás vezetője szerint ha a környezetvédelmi szempontok is szerepet játszanának az árazásban, akkor annyira drágává tenné a legkörnyezetszennyezőbb termékeket, hogy azokra megszűnne a nagy kereslet a kínálat elérhetetlensége okán, így akár csökkenthetnénk a mint írja a Big Think.

A figyelmetekbe ajánljuk