Űrhajós.

Vlagyimir Komarov, avagy az ember, aki lezuhant az űrből

Bátran kijelenthető, hogy Vlagyimir Komarov űrhajós a szovjet propaganda áldozata lett: a számos intő jel dacára sem fújták le küldetését.1967 kiemelten fontos év volt a Szovjetunióban: országszerte az októberi forradalom ötvenedik évfordulóját ünnepelték. A pártvezetés Leonyid Brezsnyev pártfőtitkárral az élen különleges eseménnyel készült, amely egyben a Szovjetunió technológiájának felsőbbrendűségét is hirdette volna – írja az IFLScience.

Az ambiciózus tervek szerint két űrrakétát lőttek volna ki egy nap eltéréssel, a Szojuz-1-et és a Szojuz-2-őt. Ezt követően a Szojuz-1 űrhajósa átsétált volna a Szojuz-2-be, míg utóbbi legénységének egyik tagja a fordított utat járta volna be, hogy átvegye a Szojuz-1 kormányzását.

Ez is érdekelhet: Az űrben ragadt asztronauta, akit elfelejtett az országa

A Szojuz-1 utasának a népszerű űrhajóst, Vlagyimir Komarovot jelölte ki a szovjet vezetés. Csakhogy a küldetés már az első pillanattól kezdve szerencsétlen csillagzat alatt állt. Amikor Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa néhány tapasztalt mérnök társaságában átvizsgálta a Szojuz-1-et, összesen 203 strukturális hibát találtak. Írtak is egy tízoldalas összefoglalót, azt azonban senki nem merte elküldeni a pártvezetésnek, félve az esetleges negatív következményektől.

Komarovot persze megpróbálták lebeszélni a küldetésről, ő azonban nem volt hajlandó visszalépni, ugyanis attól félt, helyette jó barátját, Gagarint jelölnék ki a veszélyes feladatara.

A Szojuz-1 1967 április 23-án startolt el a bajkonuri űrrepülőtérről, Komarovval a fedélzetén – a gondok pedig szinte azonnal jelentkeztek. Az űreszköz napelemtáblái nem nyíltak ki megfelelően, ami miatt akadozott az energiaellátás, ráadásul az üzemanyag is szivárogni kezdett.

A szovjet űrügynökség megpróbálta menteni a menthetőt, és visszarendelte a Szojuz-1-et. Csakhogy a fékezőhajtómű sem működött rendesen, így nem tudta csillapítani a zuhanást.

A Szojuz-1 mindenféle fékezés nélkül, egy háromtonnás meteorit erejével csapódott be a Földbe Orszk városától 65 kilométerre.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Egy 19 éves fiú, aki hülyét csinált a Szovjetunióból

Sok legenda kering arról, mik voltak Komarov utolsó szavai. Egy Törökországba telepített amerikai rádióállomás állítólag fogta a Szojuz-1 jeleit. E szerint a verzió szerint Komarov utolsó perceiben a Szojuz-1-et átkozta és az irányítóközponttal vitatkozott, mielőtt halálfélelmében ordítani nem kezdett.

A szovjet propaganda természetesen ezúttal is teljesen másként számolt be az eseményekről.

A figyelmetekbe ajánljuk