Öt furcsa tény az űrről, amit lehet, hogy nem ismertél

Öt furcsa tény az űrről, amit lehet, hogy nem ismertél

A csillagászok olyan dolgokkal és elméletekkel állnak elő, amelyek nemcsak érdekesek, hanem sokszor olyan furcsák, hogy szinte teljesen elképzelhetetlennek tűnnek. A legtöbben pedig nem ismerik ezeket a bizarr tényeket.


Niku

Van egy Niku nevű lázadó objektum, amely a Naprendszer összes bolygójával ellentétes irányban kering a Nap körül. A tudósoknak nincs magyarázatuk arra, hogyan és miért kering így a Niku.

Különös fekete lyuk

Unsplash / Pawel Czerwinski

Egy 12 milliárd fényévre lévő galaxisban egy fekete lyuk vízgőzfelhője a Földön található vízmennyiség 140 trilliószorosát tartalmazza. Tömege 40 milliárdszor nagyobb, mint a Földé.

A Föld gonosz ikertestvére

A Naprendszerünktől körülbelül 64,5 fényévre található a HD189733-b nevű bolygó, amelyen olvadt üveg esik, és a szél hétszer gyorsabban fúj, mint a hangsebesség. Kék színe miatt távolról a Földhöz hasonlít, de belülről sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk.

A Tejútrendszer sötét titka

A Kaliforniai Egyetem legfrisebb tanulmányai szerint Tejútrendszerünkben mintegy 100 millió fekete lyuk található. A kisebbek tömege tízszer nagyobb, mint a Napé, a nagyobbaké pedig egymilliószor nagyobb, mint a Napé.

A legsötétebb bolygó

TrES-2b

commons.wikimedia.org

A valaha felfedezett legsötétebb bolygó a felszínére eső fény 99%-át elnyeli, és a Tejútrendszerünkben található.


A figyelmetekbe ajánljuk