mathias rust

Egy 19 éves fiú, aki hülyét csinált a Szovjetunióból

1987. május 28-án egy fiatal német tinédzserre figyelt a világ, aki mindenkit megdöbbentett merész cselekedetével. A 19 éves Mathias Rust egy kisrepülőgéppel indult útnak, kalandja a szovjet légvédelem központján keresztül vezetett, és a Kreml kapujában, a Vörös téren végződött.


A vízió

Az amerikai és a szovjet elnökök közötti reykjavíki csúcstalálkozó patthelyzetben végződött, így Mathias Rust elhatározta, hogy kezébe veszi a dolgokat.

Úgy gondoltam, hogy minden ember ezen a bolygón felelős valamilyen előrelépésért, lehetőséget kerestem arra, hogy kivegyem a részem ebből

– emlékezett vissza a férfi.

Ez is érdekelhet: Az űrben ragadt asztronauta, akit elfelejtett az országa

Mivel már rendelkezett pilótaengedéllyel és 50 óra repülési tapasztalattal, úgy vélte képességeivel képes hidat építeni Kelet és Nyugat között. Persze számtalan lázadó tini ábrándozik arról, hogy merész tettekkel megváltoztatja a világot, Rust azonban nem félt ezt ténylegesen valóra váltani.

Az út

1987. május 13-án Rust értesítette szüleit, hogy egy Cessna repülőgéppel észak-európai körútra indul, hogy órákat gyűjtsön a hivatásos pilótaengedélye megszerzéséhez. A Shetland-szigetekről a Feröer-szigetekre, Reykjavikból Bergenbe, végül pedig május 25-én Helsinkibe repült. Rust a finn fővárosban több napig tanakodott, hogy belemerjen-e vágni az akcióba.

A világ legnagyobb légvédelmi rendszerével rendelkező Szovjetunió nem kis akadályt jelentett, bár tudta, hogy az életével játszik, nem futamodott meg. Május 28-án reggel először a helsinki légiforgalmi irányítást tájékoztatta arról a szándékáról, hogy Stockholmba repül. Alig fél órával az indulás után azonban irányt változtatott, és egyenesen Moszkva felé indult.

Mivel Rust a szovjet légtérbe merészkedett, Finnországban nagyszabású hajtóvadászatot indítottak, feltételezve, hogy kilőtték a gépét. Azonban a szerencse és az emberi hiba az ő oldalán állt. A szovjet radarok észlelték, de egy MiG vadászgép nem tekintette fenyegetésnek Rust gépét.

Olvasd el ezt is! A nő, aki túlélte a fagyhalált: a Jean Hilliard-sztori

Utóhatás

Eredeti tervét, hogy a Vörös téren szálljon le, meghiúsították az ott gyülekező emberek, így a Szent Vazul-székesegyház mellett landolt. A puszta véletlen folytán a híd vastag kábeleit, amelyek általában jelen vannak és lehetetlenné teszik a leszállást, éppen aznap reggel távolították el karbantartás miatt. A leszállás után azonnal letartóztatták, de tettének komoly következményei lettek a Szovjetunióban.

A védelmi minisztert nyugdíjazták, a légvédelmi szolgálatok vezetőjét kirúgták, és több mint 150 személy vesztette el az állását. A 19 éves férfit négy év munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, azonban Reagan és Gorbacsov 1988-ban aláírta az atomsorompó-szerződést, így 14 hónap után szabadulhatott.

Ma pénzügyi elemzőként és jógaoktatóként dolgozik. A történelmi szökését követő viharos események ellenére Rust nem bánta meg, és úgy véli, hogy tettei szerepet játszottak a Gorbacsov-korszak reformjainak előmozdításában.


A figyelmetekbe ajánljuk