Júdástól Brezsnyevig: 5 jelentős csók a történelemben

Júdástól Brezsnyevig: 5 jelentős csók a történelemben

A történelem során számos pillanat ragyog fel, amelyek örökké beíródtak az emberiség emlékezetébe. Ezek a pillanatok nem csupán történelmi események vagy nagy politikai fordulatok. A csók, mint az intimitás és az érzelmek kifejezése, minden kultúrában és korszakban szerves része volt az emberi kapcsolatoknak. Ennek apropóján összegyűjtöttük a történelem meghatározó csókjait.


A világ legelső csókjai

Kutatók szerint az első dokumentált csók 4500 évvel ezelőtti Mezopotámiába vezethető vissza, ám más szakértők úgy vélik, hogy ez már jóval korábban megtörtént. Az ókori Mezopotámiában a helyiek ékírással írtak agyagtáblákra és mesélték el történetük. Sok ezer ilyen agyagtábla maradt fenn a mai napig, és bizonyítják, hogy a csókolózás már akkor is fontos része volt az emberi kapcsolatoknak.

Ez is érdekelhet: Ez a 100 éves rajz lehet a világ legelső méme?

Júdás csókja

j\u00fad\u00e1s cs\u00f3kja

Getty Images

A csók nem csak romantikus aktus. A barátság, sőt, az árulás jele is lehet. Krisztus 12 tanítványa közül az egyik, iskarióti Júdás csókja a Getsemáné kertben Jézus beazonosítására szolgált. Kajafás főpap 30 ezüstöt fizetett a tanítványnak, hogy egy csókkal árulja el mesterét az utolsó vacsorát követően. Ezután Jézust elfogták, megkínozták, halálra ítélték, végül keresztre feszítették.

Júdás az árulása után megbánta tettét, és vissza akarta adni a kapott pénzt. Ám a főpapok elzavarták, ő pedig bánatában öngyilkosságot követett el.

A legelső filmes csók

1896. július 21-én mutatták be A csók című rövidfilmet, melyben a filmtörténet legelső csókja látható. Akkoriban a film megjelenése után a csókjelenet nagy felháborodást váltott ki, sokan erkölcstelennek tartották. Enneke ellenére A csók korának egyik legnépszerűbb filmjévé vált.

A Thomas Alva Edison rendezésében készült, mindössze 18 másodperces filmen May Irwin és John Rice csókja látható a The Widow Jones című Broadway-musical utolsó jelenetéből.

Csók a Time Square-en

1945. augusztus 14-én a második világháború végét ünnepelve csattant el a világ egyik leghíresebb csókja a Time Square-en. A fotón szerepló nő és férfi nem ismerte egymást. Évtizedekkel később, 1980-ban derült ki, hogy az Alfred Eisenstaedtáltal készített fényképén kik szerepelnek. A nővér, Greta Friedman 2016-ban halt meg 92 éves korában, a matróz, George Mendonsa pedig 2019-ben 96 évesen.

Kis érdekesség, hogy a hölgy a kattintás után állítólag megpofozta a békétől megrészegült tengerészt.

Olvasd el ezt is! Amikor Hollywoodban betiltották a szexet: a Hays-kódex

Brezsnyev és Honecker csókja

Brezsnyev \u00e9s Honecker cs\u00f3kja

Getty Images

Leonyid Brezsnyevet sokáig hívták csókkirálynak, nem véletlenül. A szovjet vezető baráti puszijai elől szinte senki sem menekült, hiába próbálták kínosan elkerülni azt a keleti blokk országainak politikusai. Ezek közül az egyik legismertebb a keletnémet vezetővel, Erich Honeckerrel elcsattanó csókja, amely a popkultúra meghatározó pillanatává vált.

A hidegháború idején a kommunista államok vezetői gyakran üdvözölték egymást az úgynevezett „szocialista testvéri csókkal", ami a szláv ortodox egyházhoz köthető szokás volt.

A figyelmetekbe ajánljuk