újságot olvas egy férfi 1920-ban

Ez a 100 éves rajz lehet a világ legelső méme?

A jópofa rajz az Iowai Egyetem The Judge című szatirikus magazinjának 1921-es képregényéből származik, így talán ez a legelső dokumentált mém.


A rajz vírusként terjedt a neten, miután felkerült a Twitterre – hiszen az emberek azon kezdtek el töprengeni, vajon ez az első olyan mém, amelyet valaha is közzétettek. A rajz ugyanazzal a sablonnal építkezik, amelyeket mi is megszokhattunk már: az „elképzelés kontra valóság"-viccből merít, ami két képet állít egymás mellé, amelyek között nyilvánvaló, humoros eltérés látható.

Ez is érdekelhet: Amikor Hollywoodban betiltották a szexet: a Hays-kódex

A képregényt az Iowai Egyetem által kiadott The Judge című szatirikus magazin 1921-es számában találták meg. A The Judge-on belül a képregényt egy másik magazinnak – a Wisconsin Octopusnak – tulajdonítják, amelyet a Wisconsini Egyetemen adtak ki 1919 és 1959 között.

A Wisconsin-Madison Egyetem könyvtáraiban kutakodva újságíróknak sikerült megtalálnia a Wisconsin Octopus magazin további kiadásait. Így kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a szerzők az „elképzelés a valósággal szemben"-formátumú viccel szórakoztatták a nagyérdeműt.

Olvasd el ezt is! Nem vagy jó színész, de legalább az apád ismert! – Hollywood átka, a nepotizmus

Azonban a definíció szerint egyetlen kép nem lehet mém. Azt másolni kell, és az eredeti képhez mérten eltérésekkel kell terjeszteni. Tehát önmagában az 1921-es képregény nem mém, azonban az vitathatatlan, hogy a Wisconsin Octopus magazin írói megelőzték korukat.

A figyelmetekbe ajánljuk