A mozi bölcsője – 130 éve nyílt meg a világ első filmstúdiója

A mozi bölcsője – 130 éve nyílt meg a világ első filmstúdiója

Az amerikai álom hajnalán.


Thomas Alva Edison hozzájárulása a filmművészet világához nem mindennapi, különösen az olyan ellentmondásos projektek miatt, mint az 1903-ban készült hírhedt rövidfilmje, az Egy elefént kivégzése árammal, amelyben egy elefántbébit gyilkolnak meg borzalmas kegyetlenséggel. Bár Edison filmjei természetesen kezdetlegesek voltak, és az akkoriban rendelkezésre álló technológia korlátozta őket, számos eszközt, például a kinetoszkópot és a kinetográfot fejlesztette ki William Kennedy Dicksonnal együttműködve.

Az egyik legnagyobb munkájuk pedig az Egyesült Államok első mozgóképstúdiójának megalapítása volt, ami a Black Maria nevet kapta. Amikor belevágott ebbe a projektbe, Edison elsődleges célja az volt, hogy filmszalagokat készítsen az újonnan kifejlesztett kameráihoz, sőt, a stúdióban készült filmeket be is mutatta.

Olvasd el ezt is! Amikor Hollywoodban betiltották a szexet: a Hays-kódex

en.wikipedia.org

Abban az időben az egész építmény 19 500 dollárba került, és a stúdió megépítése után a felvételek bemutatóinak helyszíne lett. Az egyik első film, amelyet a Black Mariában vetítettek, egy rövidfilm volt, amely három, magát kovácsnak tettető embert ábrázolt, amelyet egy rövidfilm-sorozat követett, amelyet Dickson, egy skót feltaláló rendezett, aki úttörő hatással volt a filmművészetre.

Dickson csapata rendkívül tehetséges volt, és számos technikát alkalmazott, többek között perforált filmet használt a mozgás illúziójának megteremtésére. Ugyanennek a technikának egy változatát használta Orson Welles is az Aranypolgár című klasszikusában.

A fennállás alatt Dickson más ikonikus rövidfilmeket is rendezett, mint például A bokszoló macskák, illetve még egy kísérleti hangosfilmet is készített, amelyet ma már az élő hangfelvételes mozifilmek legkorábbi ismert példájaként emlegetnek. Egyértelmű, hogy Dickson volt a Black Maria arca, egy fáradhatatlan feltaláló, aki mérhetetlenül sokat tett hozzá a filmtörténelemhez, ennek ellenére nem részesült elég elismerésben halálakor.

Edisont inkább az üzleti verseny, a piaci trendek és a mozihoz kapcsolódó hardverek érdekelték, mint a filmek tényleges tartalma. Amikor a filmiparban tett vállalkozásai már nem hozták a kívánt hasznot, más irányba terjeszkedett, de ezt csak azután, hogy megbizonyosodott arról, hogy az akkori újításokért neki jár a legtöbb dicsőség.

Miután Edison új, puccos filmstúdiót épített New Yorkban, 1903-ban lebontatta a Black Mariát, de az épület reprodukcióját ma is őrzik.

A Black Maria a filmművészet fejlődésének fontos fejezete, főként annak köszönhetően, hogy Dickson úttörő lépéseket tett a művészi kifejezés magasabb rendű formájának megvalósítása érdekében.

A figyelmetekbe ajánljuk