Az 1920-as évek divatja teljesen más volt, mint amit gondolnál

Fekete miniruha, erős smink és tűsarkú, te is úgy gondolod, hogy ezek a legjellemzőbb elemei a húszas éveknek? Segítek, a válasz hamis.



A járvány előtti időszakban rengeteg olyan céges bulit, farsangot és halloweent tartottak, melynek témája az 1920-as évek voltak. A charleston életérzés évei, a hosszú cigaretták és a kifinomult divat azonban teljesen másképp festett, mint amire most gondolunk. Ezeknek a partiknak és jó pár filmek köszönhetően tévesen vélekedünk az akkori időszak trendjéről, és bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legsztereotipizáltabb évtized.

Mi tagadás, a húszas évek divatja rengeteg változást hozott, bár leginkább a nők életébe. A hölgyek egyenesen sokkolták a férfiakat, ebben az időszakban. A szoknyák fokozatosan rövidebbek lettek – de nem comb felett –, a smink egyre elterjedtebbé vált, a hosszú hajviseletet pedig felváltotta a bubi frizura.

Azt azonban tudni kell, hogy a történelmi divat és a trendek nem egyik napról a másikra változtak. Az, hogy a nők egyik nap még fűzőt, a másik nap pedig miniruhát viseltek téves gondolat. A merész váltás rengeteg évbe telt.

A sikk innovációja egy folyamatos átmenet. Akárcsak, ahogy a krinolint felváltotta a bustle ruha, majd a bustle-t leigázta a századforduló divatja. Mindig hosszú évek kellenek ahhoz, hogy egy bizonyos formavilág befusson, így amikor az 1920-as évek divatját nézzük, ugyan árnyaltan, de visszatekintünk a múltba, hiszen ezeket a ruhákat az azt megelőző évek életkörülményei is alakították.

A XX.század második évtizedének divatja körülbelül 1908-tól folyamatosan modernizálódott és nagyrészben az I.világháborút követő időszakban vett újfajta irányzatokat.

Ruházat

1922-es viselet.

Fortepan / Fortepan

Az asszonyok erősödő emancipációs törekvéseinek, illetve a háború szűkös éveinek köszönhetően a nőknek kellett betölteniük bizonyos munkaköröket. Melynek következtében az 1920-as évekre nem vettétek meg azokat az egyedülálló nőket, akik munkát vállaltak és a pénzüket saját maguk osztották be.

A női munkavállalás egyre népszerűbbé vált, így a divatipar a hölgyek igényeit próbálta elsősorban kielégíteni. Rájöttek, hogy a női ruhadaraboknak letisztultabbnak és kényelmesebbnek kell lennie. Érezték, talán nem a legjobb ötlet egy megközelítőleg egy méter átmérőjű kalapban, valamint egy földig érő szoknyában szaladgálni. Így a szoknyák a megszokottnál rövidebbé váltak az idő folyamán, ezek a praktikus ruhák pedig a fiús, vékony alkatú nőknek kedveztek elsősorban. Ekkor jelent meg az öltöny nőiesebb fazonja, sőt a nadrág blúzzal is kezdett egyre népszerűbbé válni, bár ez inkább a 30-as években robbant be a köztudatba, a kor legnagyobb ikonjának és divatdiktátorának, Marlene Dietrich-nek köszönhetően.

A trend tehát sokkoló változásokon ment keresztül, de ezek a sokkoló változások számunka, mai szemmel nem tűnnek olyan meghökkentőnek. De – az akkoriban rendkívül rövidnek számító – vádlit villantó szoknyák és szemöldököket kiemelő sminkek az akkori embereknek annak számítottak.

1927-re már épphogy takarta a hölgyek térdét a szoknya.

Getty Images / Bettmann

Ha eddig, úgy gondoltál a húszas évekre divatjára, mint egy trendre, ami felszabadítja a női térdeket, akkor el kell, hogy szomorítsalak, nem így történt. A hölgyek nagyjából a hatvanas évekig abszolút nem viseltek miniruhákat utcai viseletre.

Cipők

A viselethez tartoztak még a cipők is, melyek a tévhittel ellentétben nem tíz centis körömcipők voltak. A húszas évek elején a női lábbeliknek hegyes volt az orra, ami az idő előrehaladtával fokozatosan egyre lekerekítettebbé vált. A húszas évek közepe táján a Mary Jane cipőstílus egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Az ikonikus lábra való Richard F. Outcault, karikatúrista nevéhez fűződik, aki az általa illusztrált hősnőinek rajzolta a világhírű cipőt, későbbiekben pedig el is nevezte Mary Jane-nek. Eleinte még a férfiak is viselték, de a későbbiekben kifejezetten női viseletté formálódott.

A korszakban ezeket „magassarkúnak" tekintették, azonban csak öt centiméteres sarokkal rendelkeztek.

A smink és az arc

A lábakat villantó szoknyákhoz és cipőkhöz hasonlóan, az akkor sminkdivat is merész fordulatot vett az addig megszokott normákhoz képest. A látható smink a húszas évekig egy megbotránkoztató viseletnek számított, bár ezek után sem tolták túl. A pirosító használata, a szemöldök kiszedése éppen eléggé látványosnak számított akkoriban, emellett volt, aki kifestette a szempilláját is, de ezeket is nagyon kifinomultan. A szürke hétköznapokban erős rúzst és füstös szemeket senki sem viselt, ez a téves berögződés a némafilmek színésznői miatt alakulhatott ki. Ők ugyanis speciális film-sminket viseltek a forgatások ideje alatt.

Az akkori filmszalagok nem voltak túlságosan érzékenyek, így sárgát és a pirosat is sokszor sötétnek mutatta. A színésznőkön ekkor kezdtek rengeteg púdert és fehér sminket használni annak érdekében, hogy az arcuk minél világosabb legyen (rasszista Hollywood). A szemeket sötétre festették, valamint az ajkakat is sötétebb rúzzsal dobták fel, hiszen ezek a színjáték legfontosabb elemei az arcon.

Kalapok és kiegészítők

A legendássá vált Cloche-kalap

Pinterest / Glamourdaze

Sokan úgy vélik, hogy a húszas évek kalapdivatja kimerül az aprócska, Cloche-kalapban, de az évtized elején rendkívül divatosnak számítottak a nagyobb karimájú, lefelé logó fejfedők is. Feltűnő változás a kalapok viseletében, hogy a húszas években nem mutattak homlokot a nők, a karimával szinte még a szemöldöküket is eltakarták.

A kiegészítők pedig az 1920-as évek kulcsfontosságú részét képezték. Kisebb fülbevalókat, karkötőket, gyöngysorokat viseltek, az utóbbi Coco Chanel érdeme.

Frizura

commons.wikimedia.org

Kizárólag rövid, bubi frizurájuk volt a nőknek, de természetesen akadtak olyanok is, akik nem vágatták le hajukat. Ebben az esetben ők azt tettették, hogy rövid a hajuk. Murisan hangzik, de tényleg így volt. Ezek a hölgyek alacsony kontyot viseltek, de az előre logó hajukat levágatták, így azt a divat szerint tudták formázni és mégsem kellett megválniuk hosszú copfjuktól.

Így, ha bármilyen ebben az időszakban készült filmben egy hosszú hajú nőt látsz, szemtanúja lehetsz egy téves illusztrációnak.

Related Articles From Your Site
A figyelmetekbe ajánljuk