színes ruhák

Mesterséges baktériumokkal környezetbarát a ruhafestés

A Cambridge Egyetem három tudósa feltalált egy új ruhaszínezési módszert, számtalan nagy divatcég kopogtat náluk.


Egy nepáli útjuknak köszönhetően kezdtek el új módszeren dolgozni. Természetes vizek szennyezettségét mérték, az eredmény pedig sokkolta őket. Nepál teljes lakossága 85%-ának nincs hozzáférése iható vízhez, ennek oka pedig a divatipar. A ruhák színezéséhez ugyanis több, mint 8 ezer vegyszert használnak, ezekből több is káros emberre, állatra, vagy éppen a természetre. A divatipar a teljes vízszennyezés egyötödét teszi ki a ruhafestésnek köszönhetően.

Erre keresett megoldást a három kutató, Colorfix nevű startapjuk pedig kifejlesztett egy módszert, amihez a természetet hívták segítségül. Lemodellezték színezésre képes állatok és növények DNS információit kutatások alapján, majd ennek segítségével laboratóriumi körülmények között megalkottak egy baktériumfajtát, ami ugyanazt tudja, mint a ma a jelenleg használt ruhaszínezők, csak éppen teljes mértékben környezetbarát.

A Colorfix módszeréhez ugyanis nincs szükség vegyszerekre, 90%-kal kevesebb vizet használnak a folyamatban, 40%-kal pedig kevesebb energiát is igényel, mint a klasszikus módszer. Ráadásul mivel kisebb helyet foglalnak a baktériumok, sokkal többet lehet szállítani belőlük egy út alatt, mint a klasszikus ruhafestéshez szükséges pótolandó eszközökből. A startup iránt hatalmas az érdeklődés, számtalan nagy divatcég érdeklődik a módszerük iránt – írja a CNN.

A figyelmetekbe ajánljuk