A Cambridge Egyetem három tudósa feltalált egy új ruhaszínezési módszert, számtalan nagy divatcég kopogtat náluk.


Egy nepáli útjuknak köszönhetően kezdtek el új módszeren dolgozni. Természetes vizek szennyezettségét mérték, az eredmény pedig sokkolta őket. Nepál teljes lakossága 85%-ának nincs hozzáférése iható vízhez, ennek oka pedig a divatipar. A ruhák színezéséhez ugyanis több, mint 8 ezer vegyszert használnak, ezekből több is káros emberre, állatra, vagy éppen a természetre. A divatipar a teljes vízszennyezés egyötödét teszi ki a ruhafestésnek köszönhetően.

Erre keresett megoldást a három kutató, Colorfix nevű startapjuk pedig kifejlesztett egy módszert, amihez a természetet hívták segítségül. Lemodellezték színezésre képes állatok és növények DNS információit kutatások alapján, majd ennek segítségével laboratóriumi körülmények között megalkottak egy baktériumfajtát, ami ugyanazt tudja, mint a ma a jelenleg használt ruhaszínezők, csak éppen teljes mértékben környezetbarát.

A Colorfix módszeréhez ugyanis nincs szükség vegyszerekre, 90%-kal kevesebb vizet használnak a folyamatban, 40%-kal pedig kevesebb energiát is igényel, mint a klasszikus módszer. Ráadásul mivel kisebb helyet foglalnak a baktériumok, sokkal többet lehet szállítani belőlük egy út alatt, mint a klasszikus ruhafestéshez szükséges pótolandó eszközökből. A startup iránt hatalmas az érdeklődés, számtalan nagy divatcég érdeklődik a módszerük iránt – írja a CNN.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk