lugosi béla

140 éve született Lugosi Béla – 5 érdekesség Hollywood magyar Drakulájáról

1882. október 20-án született a magyar hollywoodi csillag, Lugosi Béla, akit a horror vitathatatlan királyaként ünnepeltek. Ma pedig, több mint 85 évvel azután, hogy először öltötte magára a vámpírköpenyt, Lugosi Drakula grófját még mindig nehéz lenne elfelejteni. De ki volt az ember a szörny mögött?


​Lugosi Béla a Magyar Nemzeti Színházban dolgozott

Életrajzírói legnagyobb bánatára Lugosi Béla fiatalkorának egyrészét teljes rejtély övezi. Annyit azonban tudni lehet, hogy 1882. október 20-án született Blaskó Béla Ferenc Dezső néven Lugoson (ma már municípium Romániában). Azt is tudjuk, hogy hivatásos színpadi debütálására valamikor 1901-ben vagy 1902-ben kerülhetett sor. 1903-ra pedig már állandó munkákat kezdett vállalni vándorszínházi társulatoknál, amelyek révén operákban, operettekben és színdarabokban vett részt.

1913-ra elismert színészként tartották számon, a Magyar Nemzeti Színház nem kevesebb mint 34 előadásban szerepeltette.

Harcolt az I. világháborúban

A háború megakasztotta Lugosi színészi törekvéseit. Bár a Nemzeti Színház tagjaként mentesült a katonai szolgálat alól, 1914-ben önként jelentkezett az osztrák-magyar hadseregbe. A következő másfél évben a 43. magyar királyi gyalogezred hadnagyaként harcolt az orosz csapatok ellen. A Kárpátokban teljesített szolgálata során Lugosi háromszor is megsebesült. Sérüléseiből felgyógyulva 1916-ban kilépett a fegyveres erőkből, és folytatta munkáját a Nemzeti Színházban.

Alig beszélt angolul

1920 decemberében Lugosi felszállt egy teherhajóra, és kivándorolt az Egyesült Államokba. Két évvel később a Great White Way közönsége láthatta először a karizmatikus magyar veteránt. Lugosi 1922-ben a Vörös pipacs című Broadway-darabban játszotta Fernandót, egy nyájas latin szeretőt. Ám abban az időben nem igazán beszélt angolul. Lugosi nem csüggedt, és minden szöveget átvett egy tanárral. Bár nem értette a jelentésüket, a színésznek sikerült megjegyeznie és fonetikusan visszaadnia minden egyes szótagot, amelyet a színpadon kellett volna előadnia.

Az Universal nem akarta Lugosi Bélát Drakula gróf szerepére szerződtetni

1927-ben érkezett el élete szerepe. A Bram Stoker Drakula című regényéből készült színdarab 1924-ben mutatkozott be Londonban. Horace Liveright, egy amerikai producer, megérezve a benne rejlő lehetőségeket, úgy döntött, hogy elkészíti a darab amerikai változatát. 1927 nyarán Lugosi kapta meg a vérszívó Drakula gróf szerepét. Számára a szerep igazi kihívást jelentett.

Teljesen más volt, mint a szokásos romantikus karakterek, akiket játszottam, de sikerült életre keltenem

– mondta Lugosi.

Az ő jelenlétével felerősödve az Amerikai Drakula egy teljes évig maradt a Broadwayn, majd két évig turnézott az országban.

A Universal, lenyűgözve a kasszasikerektől, úgy döntött, hogy 1930-ban nagyjátékfilmet készít a sorozatból. A horrorrajongók talán meglepődnek, ha megtudják, hogy amikor a stúdió elkezdte a film vámpíros gonosztevőjének szereposztását, nem Lugosit szerették volna

Abban az időben Lugosi ismeretlen volt, ami miatt Tod Browning rendező sokáig őrlődött, hogy felajánlja neki a munkát.

Futballrajongó volt

Lugosit 1935-ben a Los Angeles-i Futball Liga tiszteletbeli elnökévé nevezték ki. Lelkes szurkoló volt, rendszeresen látták a Loyola Stadionban, ahol időnként ő végezte el a kezdőrugást mérkőzéseken. Emellett, azon túl, hogy egyes magyar csapatoknak adományozott, Lugosi segített finanszírozni a Los Angeles-i Magyar futballklubot is.

A figyelmetekbe ajánljuk