A tudósok észrevették, hogy egy vámpírcsillag felfalja a szomszédját

A tudósok észrevették, hogy egy vámpírcsillag felfalja a szomszédját

A csillagászok egy igencsak furcsa eseménynek voltak szemtanúi: egy vámpírcsillag kiszívta az életet kísérőcsillagából.


A chilei Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsöve (VLT) segítségével egy csillagászokból álló nemzetközi csoport megfigyelte, ahogy a Földtől mintegy 1000 fényévre lévő HR 6819 nevű rendszerben lévő csillag leválasztja kísérőcsillagának külső rétegeit.

Eddig a csillagászok azt feltételezték, hogy a rendszer egy csillagból és egy hozzá tartozó fekete lyukból áll, és az előbbi 40 naponként békésen kering az utóbbi körül.

Az általunk keresett forgatókönyvek meglehetősen egyértelműek, de a megfelelő műszerrel könnyen megoldható ez a probléma. Egyetértettünk abban, hogy két fényforrás van a rendszerben, így a kérdés az volt, hogy ezek szorosan egymás körül keringenek-e, mint a csíkozott csillag forgatókönyvében, vagy távol vannak egymástól, mint a fekete lyuk forgatókönyvében.

– mondta Thomas Rivinius, a csapat vezetője és az Astronomy & Astrophysics című folyóiratban megjelent új tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban.

A vizsgálat eredményei önmagukért beszéltek. A VLT egyik műszere megerősítette, hogy nincs fényes kísérőjük tágabb pályán, míg egy másik képes volt felbontani két fényes forrást, amelyeket a Föld és a Nap közötti távolság mindössze egyharmada választott el egymástól. Ezek az adatok bizonyultak a kirakós utolsó darabkájának, és lehetővé tették számunkra, hogy megállapítsuk, hogy a HR 6819 egy kettős rendszer, fekete lyuk nélkül.

– tette hozzá a közleményben Abigail Frost, a KU Leuven kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az érvelés pedig meglehetősen hátborzongató:

Ezt a kettős rendszert pedig egy olyan pillanatban kaptuk el, röviddel azután, hogy az egyik csillag leszívta volna a légkört kísérőcsillagáról.

– mondta Julia Bodensteiner, a KU Leuven kutatója és társszerzője a közleményben. Más szóval az egyik csillag vámpírként fosztotta meg anyagától kísérőjét.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk