csillagnézés
Agyrobbanás következik.

Ha egy tiszta éjszakán felnézünk az égre, több ezer csillagot láthatunk – körülbelül hatezret. Azonban ez csak a töredéke annak a számnak, amennyi valójában az univerzumban található. A többi csupán túl messze van ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk őket.

A csillagászok azonban rájöttek, hogyan lehet megbecsülni a csillagok teljes számát a világegyetemben.

Az univerzumban szétszóródva rengeteg különböző méretű és formájú galaxis található, amelyek csillagok, bolygók, gáz és por halmazai egymáshoz kötve.

A Föld a Tejútrendszerben, egy spirálgalaxisban található; csillagai spirálkarokba csoportosulnak, amelyek a galaxis középpontja körül kavarognak. Más galaxisok elliptikusak, azaz tojás alakúak, de vannak szabálytalan, változatos formájú galaxisok is.

A galaxisok megszámlálása

Shutterstock

A világegyetemben lévő csillagok megszámolása előtt a csillagászoknak először a galaxisok számát kell megbecsülniük

Ehhez részletes képeket kellett készíteniük az égbolt egyes kisebb részeiről, hogy megszámolják az összes galaxist, amely a fotókon szerepel. Ezt a számot aztán megszorozzák a teljes égbolt lefényképezéséhez szükséges képek számával.

A válasz: a legújabb elemzések szerint a világegyetemben körülbelül kétbillió galaxis található.

Ez a szám is felfoghatatlan, de most jön még a java.

A csillagok megszámlálása

Shutterstock

A csillagászok nem tudják pontosan, hogy hány csillag van a kétbillió galaxis mindegyikében. A legtöbbjük olyan messze van, hogy nem lehet megmondani. Azonban a saját Tejútrendszerünkben lévő csillagok számát nagyjából jól meg lehet becsülni.

Az itt található csillagok is sokfélék,: különböző méretűek és színűek. A mi Napunk egy közepes méretű és súlyú fehér csillag, amely csillagászati értelemben közepesen forró is: 15 millió Celsius-fokos.

A nagyobb, nehezebb és forróbb csillagok általában kék színűek, mint például a Lyra csillagképben található Vega. A kisebb, könnyebb és halványabb csillagok általában vörösek, mint a Proxima Centauri – a Napot leszámítva ez a hozzánk legközelebb eső csillag.

A csillagok megszámolása 

A vörös, fehér és kék csillagok különböző mennyiségű fényt bocsátanak ki. A csillagok fényének – pontosabban színének és fényerejének – mérésével a csillagászok meg tudják becsülni, hogy hány csillag található a galaxisunkban.

Ezzel a módszerrel felfedezték, hogy a Tejútrendszerben körülbelül 100 milliárd csillag található.

És jön a következő lépés: a Tejútrendszer csillagainak számát modellként használva megszorozhatjuk az univerzumban lévő galaxisok számával.

A válasz pedig felfoghatatlan.

Körülbelül 200 milliárd billió csillag van az univerzumban. Másképpen fogalmazva 200 szextilliárd. Számmal leírva: 200,000,000,000,000,000,000,000.

Lényegében lehetetlen elképzelni egy ekkora számot, de itt egy megfoghatóbb példa: az összeg tízszer nagyobb, mintha a bolygó óceánjaiban lévő vizet kávéscsészékbe töltenénk bele.

(BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk