A haláltáncuk évezredek óta tart.

Egy egészen szemkápráztató nebulát, azaz csillagködöt fotózott le a Hubble űrtávcső. A képen a Nyaklánc-ködről (PN G054.203.4) látható, amely nagyjából 15 ezer fényév távolságnyira van a Földtől a Nyíl csillagképen. A fotóban külön érdekesség, hogy a nebula egy pusztító esemény hatására jött létre:

két halálra ítélt csillag évezredes körforgásának hatására.

.Az egész tízezer évvel ezelőtt kezdődött, amikor ködben található két égitest közül az öregebb elkezdett növekedni, és szinte elnyelte a társát. Az esemény hatására létrejött a közös buroknak nevezett állapot.

ESA / Hubble & NASA, K. Noll

A haláltánc folytatódott, és a kisebbik csillag óriási forgási sebességgel elkezdett keringeni a társa körül, míg arról darabok kezdtek el leválni. A leváló törmelékekből alakul ki a nebula, és benne pedig a nagy gázcsomók, amik a gyémántos csillogást adják. A két objektum kicsivel több mint egy nap alatt kerüli meg egymást.

Ugyan a Nyaklánc-ködöt a Hubble már hamarabb kiszúrta, most azonban a legújabb képfeldolgozó technikákkal elemezték ki az adatokat.

(NASA)


Friss

A Netflix megcsinálta az Álarcos Énekes randiverzióját

Egészen bizarr koncepció. A felek olyan vakrandikra mennek, ahol mindkét fél el van maszkírozva.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk