Orion-köd

1500 fényévnyire megszülető galaxist fotózott le a NASA

Évmilliárdok múlva a most látott kép helyén már bolygók és aszteroidák is láthatóak lesznek.


2020 végére a NASA még elkészítette az év egyik utolsó űrfotóját, amire érdemes volt várni. Pontosabban inkább csapatmuka volt, hiszen két űrtávcső is kellett a nem mindennapi felvétel elkészítéséhez. Hubble űrteleszkóp és a Spitzer űrtávcső is az 1500 fényévre található Orion-ködre fókuszált, aminek adatait később a NASA szerkesztette össze, hogy megszülethessen a most bemutatott fotó.

A képen az Orion-köd hömpölygő gázfelhője látható, körülötte pedig fiatal, de óriási csillagok világítanak. Az Orion-köd és a hozzá hasonló képződményekben minden olyan anyag megtalálható, ami egy csillagrendszer és egy galaxis keletkezéséhez szükséges, csupán még nem álltak össze bolygókká és csillagokká – jól látható, hogy az Orion-köd esetében már jó néhány csillag megszületett.

Nem véletlen nevezte a NASA is a jelenséget a világegyetem egyik legizgalmasabb képződményének.

A fénykép úgy születhetett meg, hogy a Hubble és a Spitzer eltérő hullámhosszú fényeket rögzített. A már említett 1500 fényévre lévő Orion-ködöt előbbi ultraibolya, utóbbi infravörös tartományban fotózott. A Hubble hidrogént és ként, míg a Spitzer szénben gazdag molekulákat térképezett fel.

Az Orion-köd fejlődése a fiatal csillagokkal nem áll meg: a tudósok ugyan pontosan nem tudják, hogy mennyi anyag lehet ott pontosan, de ha semmilyen zavaró külső erő nem zavarja meg a fejlődésben, akkor pár milliárd év alatt a csillagok mellett bolygók és aszteroidák is keletkeznek majd.

(NASA)

Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk