A NASA-nak újabb lehengerlő képet sikerült készítenie egy galaxisról a Hubble űrtávcső segítségével. Az amerikai űrkutatási hivatal szerint a távoli univerzum inkább emlékeztet egy fahéjas csiga, mintsem csillagok és gáz megastruktúrájára.


A halovány galaxist UGC 12588 néven tartják számon. Sok spirális galaxissal ellentétben az UGC 12588 nem mutat sem a közepén átfutó csillagcsíkot, sem pedig klasszikus, kiemelkedő spirálkar mintát. Kör alakú, fehér és többnyire strukturálatlan közepe miatt eltér a megszokott spirális galaxisoktól, ugyanakkor ezt is annak minősítik.

Az északi féltekén, az Androméda csillagképben fekvő UGC 12588-ban található hatalmas csillag- és gázkarok nagyon halványak, már-már kivehetetlenek, valamint szorosan tekerednek a középpont körül. A spirálkarok legtisztább képe a galaxis szélén elszóródó kékesebb csillagokból származik, amelyek kiemelik az új csillagképződések régióit.

via European Space Agency

Friss

Az új-zélandi maorik fedezhették fel elsőként az Antarktiszt?

A legújabb tanulmány szerint a maorik fedezhették fel elsőként az Antarktiszt, ugyanis feltehetőleg a hetedik századig visszanyúló kapcsolatuk van a jeges kontinenssel és a környező óceánokkal.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.18.

Péntek reggel Alice Walker gondolatait idézzük, aki arra emlékeztet minket, hogy egy igazi barát mindig elfogadja véleményünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk