Az eddigi legélethűbb szimuláció egy csillag születéséről
Youtube/Mike Grudić

Az eddigi legélethűbb szimuláció egy csillag születéséről

Az amerikai Northwestern Egyetem munkatársai úgy mutatták be egy csillag születését, ahogy eddig még nem láthattuk.

A magyar származású Guszejnov Dávid is részt vett annak a szimulációnak az elkészítésében, amely az eddigi legrealisztikusabban és legnagyobb felbontásban mutatja be egy csillag születését. A STARFORGE (Star Formation in Gaseous Environments) elnevezésű 3D-s szimulációt bemutató tanulmányban kiemelik, hogy ez az első olyan szimuláció, amely egy teljes gázfelhőt dolgoz fel.

A STARFORGE többek között figyelembe vette a csillag visszacsatolását is, mint például a sugárzást, amellyel még pontosabban bemutatja a jelenséget.

A szimuláció segíthet jobban megérteni az objektumok kialakulását és evolúcióját. Például már most kiderült, hogy a csillagok kialakulása közben keletkezett gázsugarak (protosztelláris jetek) nagyban meghatározzák a későbbi tömegüket is.

A projekten dolgozó Michael Grudić elmondása szerint, a régebbi szimulációk csupán a gázfelhők egy kisebb részére koncentrált, de a STARFORGE megugrotta a technológiai akadályokat. A szakértők gázdinamikai jelenségeket, pontos gravitációt és hőmérsékletet is betápláltak a STARFORGE-ba.

Grudić szerint a jövőben a galaxisok és az univerzum létrejöttét is alaposabban megismerhetjük a technológia segítségével.

(ng.24)


A figyelmetekbe ajánljuk