A csillagok úgy születnek, hogy a csillagközi anyag összeomlik a saját gravitációja alatt, ezek lapos korongokká alakulnak, majd végül „bébicsillagok" alakulnak ki.


Egy friss kutatás eredményeképp első alkalom észleltek bolygószerkezeteket ilyen korai fázisban. A kutatók szerint a felfedezés arra enged következtetni, hogy az előzetes feltételezésinkkel ellentétben a bolygók kialakulása sokkal korábban, még 500 ezer éves koruk előtt megkezdődik.

csillagvizsg\u00e1lat

Unspalsh/M Hejazi

A felfedezés középpontjában az IRS 63 nevet viselő protocsillag áll (születőben lévő égitest kialakulási fázisának neve – a szerk.), mely 470 fényévnyire, a Rho Ophiuchi csillagképződési régióban található, ahol a por elég vastag ahhoz, hogy kialakuljanak gravitációs erővel rendelkező forgó csomók, melyekből végül csillagok lesznek.

IRS 63 a csillaggá alakulás első szakaszában van, kevesebb mint félmillió éves. A fő formálódási szakaszán már túl van, végső tömegének nagy része stabil. Kifejezeten fényesen ragyog, az egyik legvakítobb bébicsillag ebben a életciklusban.

Továbbá a fiatal csillag körül találunk egy hatalmas gyűrűt is, mely körülbelül 50 csillagászati egységig terjed. Ezek a tulajdonságai kiváló célponttá teszik az IRS 63-at a csillagok és a bolygóképződés tanulmányozására.

Forrás: ScienceAlert

A figyelmetekbe ajánljuk