Boeing Starliner a kilövés előtt
Fotó: Getty Images
Utolsó simítások a Boeing Starline-n, a kilövés előtt

Még mindig nem tudni, hogy mikor térhetnek haza az űrben rekedt asztronauták

A tervezett egyhetes utazás immár biztos, hogy több mint egy hónapig tart majd az asztronautáknak, akik az információk alapján egyáltalán nem is aggódnak a hazatérésük miatt.


Ahogy arról mi is beszámoltunk, különböző technikai nehézségek, nem várt problémák és fennakadások miatt a Boeing Starliner két űrhajósa az eredetileg egyhetesre tervezett útról még a múlt héten sem tudott hazaindulni. Az akkori hírek szerint a legénységet legkésőbb június 26-án hozták volna vissza a Földre, de a Science Alert információi alapján immár ez az időpont sem állja meg a helyét.

Butch Wilmore \u00e9s Suni Williams p\u00e1r perccel az \u0171rhaj\u00f3 kil\u00f6v\u00e9se el\u0151ttButch Wilmore és Suni Williams, a Starliner asztronautáiFotó: Getty Images

A portál azt írja, hogy a két asztronauta, Butch Wilmore és Suni Williams határozatlan ideig maradnak majd a Nemzetközi Űrállomáson, azzal a céllal, hogy különböző adatokat gyűjtsenek, megfigyeléseket végezzenek és a lehető legalaposabban felkutassák a gépen tapasztalt héliumszivárgás okait.

Ez is érdekelhet!Lakott területre hullott a mérgező törmelék a kínai-francia űrrakéta kilövése után

Mindent a protokoll szerint hajtunk végre, ez a lehető legtermészetesebb és a leginkább átgondolt reakció a részünkről

– idézi a portál a NASA egyik vezetőjét, Steve Stich-t.

Jelenleg nem tehetünk mást, mint azt, hogy hagyjuk, hogy az adatok határozzák meg a következő döntéseinket. Az extra idő pedig arra is lehetőséget ad, hogy még alaposabban megvizsgálhassuk a Boeing Starliner képességeit, hiányosságait és fejlesztésre szoruló részeit.
A Boeing Starliner \u00e9s a Nemzetk\u00f6zi \u0170r\u00e1llom\u00e1s Fotó: Getty Images

A szakember hozzátette, hogy egyáltalán nincs miért aggódni, az asztronautáknak bőven elegendő élelmük van és semmiféle veszély nem fenyegeti őket. Mindemellett megemlítette azt is, hogy az asztronauták teljesen készen állnak arra, hogy visszatérjenek a Földre, így ha bármilyen vészhelyzet merülne fel, ők azonnal tudnának reagálni és képesek lennének lecsatlakozni a Nemzetközi Űrállomásról.

A Boeing Starliner ezen útja lett volna egyébként az, amivel felvételt nyerhetett volna, hogy a NASA kereskedelmi repülő flottájába. A tervek szerint az űrrepülő üzemanyagot és egyéb, fontos alapanyagokat szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. Hogy ezután a fiaskó után, az okozott fennakadások és a tervezett hazatérés legalább egy hónappal való késleltetése után erre mennyi esélye van a Starliner-nek, egyelőre kérdéses.

A figyelmetekbe ajánljuk