5 dolog, amiben a Föld megváltozott a születésétől napjainkig

5 dolog, amiben a Föld megváltozott a születésétől napjainkig

Kozmikus otthonunk, a Föld az elmúlt 4,5 milliárd év alatt sok mindenen ment keresztül. Íme néhány a leglátványosabb változások közül.


A légkör összetétele

Kezdetekkor a hidrogén és a hélium dominált. A Földön jelenlévő vulkáni tevékenységek nagy mennyiségű szilárd és gáznemű anyagot juttattak a légkörbe, köztük nitrogént, szén-dioxidot és vizet, ami a fiatal hidrogén/hélium légkörünket nitrogén/CO2/H2O-ban gazdag atmoszférává alakította át, amelyet később a biológiai folyamatok csak tovább formáltak.

Ez is érdekelhet: A Föld népessége 2100-ra 6 milliárdra csökkenhet (hamuesgyemant.hu)

A napok hossza

Az ősidőkben mindössze 6-8 óra alatt képes volt teljesen megfordulni a tengelye körül. A napok időtartama pedig folyamatosan hosszabbodik. Jelenleg 24 óra, azonban a napok az idő előrehaladtával egyre hosszabbak lesznek.

Ez azért van, mert a Hold árapály-erőt gyakorol a Földre, ami a bolygónk forgását lassítja.

A Holdtól való távolság

Kialakulásakor a Hold mindössze 24 ezer kilométerre volt tőlünk, ám az árapály-fékezés miatt ez a távolság 384 ezer kilométerre nőtt.

A Nap hatása

A Nap fényessége az elmúlt 4,5 milliárd év alatt 40%-kal nőtt. További 1-2 milliárd év múlva a Föld óceánjai feltehetően elforrnak majd.

4,5 milliárd évvel ezelőtt még csak ~70%-a volt a mai fényerősségének; a jövőben, milliárd éves időtávlatban, a Nap energiatermelése tovább fog növekedni.

Lemeztektonika

Míg a modern Földön a lemeztektonikai aktivitás legalább 2 milliárd, de potenciálisan akár 4,3 milliárd éve tarthat, addig bolygónk történetének legkorábbi szakaszaiban ez nem volt jellemző – mivel az csak akkor alakult ki, amikor a víz „megérkezett", és elegendő differenciálódás tudott végbe menni.

A figyelmetekbe ajánljuk