A Föld belső magja

Új rejtett világot fedeztek fel a Föld belső magjában

Bár eddig azt hittük, hogy a Föld belső magja kifejezetten kemény, egy nemrégen közzétett kutatás eredményei azt mutatják, hogy inkább „pépes" állagú.A Physics of the Earth and Planetary Interiors című folyóiratban még szeptemberben publikált új kutatás azt sugallja, hogy bolygónk magjának szilárdsága a keménytől a félpuhán át a folyékony fémig terjed.

Minél többet nézzük, annál inkább rájövünk, hogy ez nem egy unalmas vasdarab

– mondta (a kutatásban amúgy nem résztvevő – a szerk.) Jessica Irving, az angliai Bristoli Egyetem szeizmológusa.

Kutatásaik során a geofizikusok a földrengések által keltett szeizmikus hullámokra támaszkodnak. Ezeknek a hatalmas rezgéseknek a mérésével a szakemberek olyan képet tudnak rekonstruálni a bolygó belső működéséről, amely „olyan, mint egy ember CT-felvétele"

– mondta Irving.

A hullámoknak két fő fajtája van: az egyenes vonalú kompressziós, valamint a hullámzó nyíróhullámok. Mindegyik hullám felgyorsulhat, lelassulhat, vagy visszapattanhat különböző közegekről, miközben a talajon keresztül halad.

Rhett Butler, a Hawaii Geofizikai és Planetológiai Intézet geofizikusa szerint az új tanulmány a számok össze nem illesztésével kezdődött. A kutató azt vizsgálta, hogy az öt különböző helyen bekövetkező nagy földrengések által keltett szeizmikus hullámok hogyan terjednek a Föld magján keresztül a földgolyó pontosan ellentétes oldalára.

Ekkor vette észre, hogy valami nem stimmel, a rengések nyíróhullámai ugyanis – amelyeknek egy szilárd fémgömbön kellett volna áthaladniuk – bizonyos területeken eltérültek.

Butler és szerzőtársa ezt követően átértékelték a Földdel kapcsolatos alapfelvetést, miszerint a bolygó belső magja kizárólag szilárd. Rájöttek, hogy az általuk megfigyelt hullámok akkor működnek, ha a mag nem egy kemény gömb, hanem a felszíne közelében folyékony és „pépes", félig szilárd.

A F\u00f6ld bels\u0151 szerkezete

A Föld belső szerkezete

Shutterstock

A tudós szerint a vas konzisztenciáinak skálája különösen szembetűnő volt.

Bizonyítékot láttunk arra vonatkozóan, hogy nem csak, hogy nem mindenhol puha, hanem néhány helyen nagyon is kemény. Kemény felszíne van egészen az olvadt vagy pépes vasig. Tehát sok olyan részletet látunk a belső magon belül, amit korábban nem láttunk.

Forrás: space.com

A figyelmetekbe ajánljuk