rakétakilövés Kínában
Fotó: Shutterstock

Lakott területre hullott a mérgező törmelék a kínai-francia űrrakéta kilövése után

A gammakitörések tanulmányozására szolgáló, közös kínai-francia küldetés indulása hivatalosan sikeres volt, a kivitelezés viszont hagy némi kívánnivalót maga után. A Space News beszámolója szerint ugyanis a kilövés után mérgező törmelék hullott a kínai lakosságra.


A Hosszú Menetelés-2C rakéta június 22-én, magyar idő szerint reggel kilenckor emelkedett a magasba a Xichang Satellite Launch Centerből, és pályára állította a Space Variable Objects Monitor (SVOM) misszió műholdját. A SVOM a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és a francia Centre national d'études spatiales (CNES) együttműködésében valósult meg.

A SVOM feladata a gammakitörések tanulmányozása lesz – ezek olyan heves elektromágneses robbanások, amelyek néhány másodperc alatt annyi energiát képesek felszabadítani, mint amennyit a Nap teljes, 10 milliárd éves élettartama alatt kibocsát.

A gammakitöréseket a tudósok feltevése szerint a csillagok tömeges halála vagy összeütközése okozza. Tanulmányozásuk után bővíthetjük ismereteinket az asztrofizika kulcsfontosságú kérdéseivel kapcsolatban – ezek közé tartozik a csillagok halála és a fekete lyukak keletkezése.

Bár az indítást a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) röviddel a felszállás után sikeresnek nyilvánította, a kilövés nem mondható teljesen veszélytelennek.

A kínai Weibo nevű közösségi oldalon több felvétel is arról tanúskodik, hogy a műhold hordozórakétája lakott területre zuhant, a helyi lakosok pedig futva kerestek menedéket.

A rakéta a Guizhou tartománybeli Guiding megyében, Qiandongnan közelében zuhant a földre. Bár a megyét a misszióval összefüggő légtérzár értelmében ideiglenesen veszélyzónának nyilvánították, a helyiek szemmel láthatóan nem voltak felkészülve a mérgező gázokat kibocsátó hordozórakéta becsapódására.

A Hosszú Menetelés-2C a nitrogén-tetroxid és az aszimmetrikus dimetil-hidrazin mérgező, hipergol (vagyis öngyulladó) keverékét használja. Az ezek bármelyikével való közvetlen érintkezés komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A figyelmetekbe ajánljuk