fehér egerek
Shutterstock

Illusztráció

Tudósok pár nap alatt képesek voltak kiirtani a daganatokat egerek testéből

A tüdőrák egyik legagresszívebb típusát gyógyítanák a módszerrel a jövőben.

A tudósoknak sikerült megállítaniuk az egerek előrehaladott stádiumú rákos megbetegedését egy beültetett gyógyszerkészítmény segítségével, amit a kutatók csak „gyógyszergyáraknak" neveznek. Ráadásul az újfajta kezelésnek csak néhány napra van szüksége ahhoz, hogy hatásos legyen.

Bár még időbe telik, amíg a módszert embereken is tesztelik és működőképessé teszik, a kutatók szerint az eredmények biztatóak, és lehetséges, hogy egy új és hatékony módszer áll rendelkezésünkre a mezotelióma, a tüdőrák agresszív formája ellen.

A ScienceAlert cikke szerint a „gyógyszergyárak" alginátból készült apró, egyenként mindössze 1,5 milliméter széles gyöngyökből állnak, amelyeket úgy terveztek, hogy folyamatosan interleukin-2 (IL-2) molekulákat termeljenek – egy természetes vegyület, ami aktiválja a szervezet fehérvérsejtjeit a daganatok elleni küzdelemre.


A kutatók szerint a kezelés sikere részben annak köszönhető, hogy helyileg célzott immunterápiát alkalmaznak a mellhártyatérbe, ahol a mezotelióma tumorok is kifejlődnek

A kutatócsoport az implantátumokat egy úgynevezett ellenőrzőpont-gátlóval kombinálta, egy olyan gyógyszerfajtával, amely nem közvetlenül a rák ellen irányul, hanem az immunrendszert képezi ki arra, hogy jobban felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket.

Önmagukban csak az implantátumokkal a tesztelt állatok több mint felénél eltüntették a daganatokat, de amikor a fentebb említett kombinációt alkalmazták, a daganatok teljes egészében elpusztultak.

A tudósok az eredmények láttán biztosak abban, hogy jó esély van arra, hogy a kezeléssel a szervezetben lévő memória T-sejteket is hatékonyan be lehet tanítani a mezotelióma elleni újbóli harcra, ha az ismét kiújulna.


A figyelmetekbe ajánljuk