A tudósok mágneses sapkával zsugorítottak össze egy agydaganatot

A világon először zsugorítottak össze agydaganatot egy mágneses sapka segítségével.


Minden rák csúnya, de egyes formák csúnyábbak, mint mások. Ilyen a glioblastoma is, mely egy ritka daganatforma: gyorsan és agresszíven növekszik az agyon vagy az agytörzsön, nem gyógyítható és szinte mindig végzetes.

Nehéz kezelni, intenzív kemoterápiát igényel, amelyet a betegek gyakran nem tudnak kibírni. Ám a tudósok most találtak egy új módszert: egy nem invazív sapkát, amely oszcilláló mágneses teret használ a daganat csökkentésére.

A készüléket nemrégiben egy 53 éves glioblastomás betegen tesztelték, akinek daganata rövid idő alatt figyelemre méltó 31 százalékos méretcsökkenést mutatott, ám a beteg sajnos elhunyt egy ezzel nem összefüggő traumás fejsérülés miatt.

A beteg és a család bátorságának köszönhetően próbálhattuk ki és ellenőrizhettük a glioblastoma első nem invazív terápiájának potenciális hatékonyságát a világon

– nyilatkozta David S. Baskin idegsebész, a Houstoni Módszertani Kórház szakembere.

A sisakot három erős, forgó mágnessel szerelték fel, ezek rezgő mágneses teret generálnak. E technológia alkalmazásával a kutatók laboratóriumi körülmények között csökkenteni tudták a glioblastoma térfogatát és tömegét a sejttenyészetekben és az egerekbe beültetett humán glioblastoma sejtekben egyaránt.

A mágneses mező megzavarja az elektron transzportját a mitokondrium reakciók sorozatában, amely a sejtjeinket tápláló kémiai energia előállítására szolgál.

Ez a zavar azonban csak a tumorsejtek által termelt bizonyos anyagcserét fokozó vegyületek jelenlétében következik be, ami azt jelenti, hogy a glioblastoma sejtek elpusztulnak, míg az egészséges sejtek érintetlenek maradnak.

A laboratóriumi eredmények alapján ezzel a ráknak egy új, nem agresszív és nem toxikus terápiájának módszerét tárták fel a kutatók, mely számos izgalmas lehetőséget tartogat a jövőre nézve.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk