rákos fiatal a kórházban
Shutterstock

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak rákos megbetegedéseket

Persze a széles körben elérhető szűrővizsgálatok is alakították a számokat, de a kutatók szerint nem ez az egyetlen ok.

A korai stádiumban jelentkező rák egyre nagyobb veszélyt jelent a Föld népességére – derül ki a Nature Reviews Clinical Oncology című folyóiratban megjelent tanulmányból, amit a Futurism mutatott be.

Az elmúlt évtizedek során a korai stádiumban jelentkező rákos megbetegedések – amelyeket gyakran úgy határoznak meg, mint az 50 évesnél fiatalabb felnőtteknél diagnosztizált megbetegedések – aránya több országban is nőtt

– állapították meg a tanulmány szerzői.

A szerzők ugyan megjegyezték, hogy a szűrővizsgálatokhoz való nagyobb hozzáférés is hozzájárult a növekedéshez, de ettől függetlenül szerintük a káros vegyi anyagoknak való korai – egyesek akár már a magzati korban – kitettség is jelentősen hozzájárul a rákos megbetegedések arányának emelkedéséhez.

A kutatók szerint az emberi környezet jelentősen megváltozott az elmúlt évszázadban: az étrendben, az életmódban és a mikrobiomban bekövetkezett változások mellett maga a civilizációnk is nagy változásokon ment keresztül – írják.

A tendencia azt is jelenti, hogy a mai fiatalabb népességben magasabb lehet a kapcsolódó hosszú távú betegségek aránya, mivel a rák meddőséget, szív- és érrendszeri betegségeket és másodlagos rákos megbetegedéseket okozhat.

Fontos persze megjegyezni, hogy az időseknél és az 50 év felettieknél még mindig több rákos megbetegedést diagnosztizálnak, mint a fiataloknál. A fiatalok pedig abszolút értékben még mindig alacsonyan állnak.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint a 20 év alatti korosztályban 100 ezer emberre kevesebb mint 25 eset jut, a 45-49 évesek körében ugyanez az arány körülbelül 350, a 60 éves vagy annál idősebbek körében pedig már 1000 eset jut 100 ezer emberre.

A tanulmány szerint azonban a korán kialakuló rákos megbetegedések akár a „következő globális járványt" is jelenthetik, mivel a jövő generációit még nagyobb eséllyel érinti majd a korai megbetegedés.

A kutatók szerint viszont a további kutatások megoldást nyújthatnak.

Tekintettel több, korán kialakulóban lévő ráktípus növekvő előfordulására, növelnünk kell a tudatosságot a tendenciával kapcsolatban, és potenciálisan át kell értékelnünk a jelenlegi szűrési irányelveket. További kutatásokra van szükség a területen

– írták a szerzők.


A figyelmetekbe ajánljuk