Ezek a népszerű italok megduplázhatják a bélrák kockázatát
Photo by Igor Stepanov on Unsplash
red liquid in clear drinking glass

Ezek a népszerű italok megduplázhatják a bélrák kockázatát

Bár a rák a vezető halálozási okok között szerepel, a rákos megbetegedéseknek csupán 5-10 százaléka örökletes. Ez azt jelenti, hogy az öregedés és az olyan életmódbeli tényezők, mint a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a légszennyezés és a mozgásszegény életmód, nagyrészt felelősek a rák kialakulásáért.


A cukros italok az elmúlt évtizedekben igencsak közkedvelt italokká váltak. Egyre több fajta van belőlük – olcsóbbak, drágábbak –, amivel egyre több embert tesznek ki a rák kialakulásának kockázatának. A legújabb tanulmány szerint azonban napi két vagy több cukros ital (0,3 l) fogyasztása megduplázza a bélrák esélyét a felnőtteknél, még 50 éves kor előtt.

A kutatás amerikai, ezért amerikai állampogárokon végezték a tesztet. Az orvosok észrevették, hogy vastagbélráék kockázata megduplázódik az 1990-es években született személyek esetében, az 1950-es években születetteknél pedig négyszer nagyobb a végbélrák kialakulásának valószínűsége.

Unsplash

A sport- és energiaitalok, a gyümölcsízesítésű italok és az egyéb üdítőitalok jelentik a hozzáadott cukor legnagyobb forrását az amerikai étrendben. Több mint minden tizedik ember naponta több mint három adagot (0,3l) iszik meg. A cukros italok magas fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással, a veseműködési zavarokkal, a májbetegségekkel és a már többször említett bélrákkal.

A cukros italok és a bélrák közötti kapcsolat vizsgálatához a kutatók a Nurses' Health Study II. 95 464 amerikai női résztvevőjének adatait használták fel. A résztvevők étel- és italfogyasztását 24 éven keresztül négyévente egy étkezési gyakorisági kérdőív segítségével követték nyomon.

Az eredmények arra utalnak, hogy azok a nők, akiknél 50 éves koruk előtt alakult ki bélrák, több cukorral édesített italt fogyasztottak.

Azok a nők, akik naponta két vagy több cukros italt fogyasztottak, kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak bélrákot, mint azok, akik heti egy adagot vagy egyáltalán nem fogyasztottak. Minden egyes plusz itallal a kockázat 16 százalékkal nőtt, és azoknál, akiknek ezek az ivási szokások tizenéves korukban kezdődtek, ez a szám 32 százalékra ugrott.

A szerzők úgy vélik, hogy a cukorral édesített italok csökkentik a teltségérzetet és a jóllakottságot, mert hirtelen megugrik a vércukorszint és az inzulintermelés. Ez viszont arra készteti az embereket, hogy többet igyanak, ami magas kalóriabevitelhez és inzulinrezisztenciához vezet – majd jön a súlygyarapodás, a súlyos elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladás és a bélrák.

(PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk