rákos sejtek
Egy kutatás alapján a rákos daganat azért tud ellenállni a kemoterápiának, mert a medvékhez hasonlóan hibernál. Ennek felismerése révén hatásosabb lehet a jövőben a kezelés.


A kanadai Princess Margaret Rákkutató Központ kutatócsapata Dr. Catherine O'Brien vezettésével érdekes felfedezésre jutott a rákos daganatokkal kapcsolatban. Petricsészébe helyezve vetettek alá kemoterápiás kezelésnek rákos sejteket és megállapították, hogy a betegség kvázi hibernál, mint az állatok, hogy túlélje a sugárzást.

Néhány emlős az evolúció során kifejlesztett egy olyan védelmi mechanizmust a barátságtalan időszakos környezetére, hogy lelassítja a szervezetét, konzerválva az energiáját, hogy túléljen. Ezt teszik például a medvék is, hogy túléljék a hideg teleket. Fura módon a rák is képes erre, ha kemoterápiás sugárzásnak tesszük ki. Ilyenkor a saját proteinjeit fogyasztva meghúzza magát, majd később visszatérhet. Ez lehet a felelős az újrabetegedésekért.

A kutatás ugyanakkor nem csak erre a megállapításra is jut, hanem rámutat, hogy ennek ismeretében könnyebben tudjuk kezelni. A betegség viselkedésének pontosabb ismeretében pontosabban fel tudunk lépni, még azelőtt elpusztítva, hogy hibernációs fázisából visszatérjen, elkezdjen újra fertőzni. Amikor ilyen kiszolgáltatott és legyengült állapotban vannak, még azelőtt el lehet pusztítani, hogy idővel jobban adaptálódjon és genetikai mutáció révén ellenállóvá váljon a gyógyszerekre.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk