sejt baktérium

A bélbaktériumok által előállított molekulák segíthetik az emberi testet a rák elleni küzdelemben.


Az emberi bél számtalan mikrobában gazdag területe a szervezetnek. Ezek az apró életformák a rostok erjedésétől a teltségérzetig sok mindenben segítenek minket.

Tudjuk továbbá, hogy az olyan bélmikrobáknak, mint a baktériumok és az élesztő, szerepük van a cukorbetegség, a depresszió és a neurovaszkuláris betegségek alakulásában.

A tudósok nemrég felfedezték, hogy a bélbaktériumok által előállított molekulák emellett segítséget nyújthatnak az immunrendszernek a daganatok elleni küzdelemben.

Maik Luu immunológus szerint a bélbaktériumok metabolitjai megváltoztathatják sejtjeink anyagcseréjét és génszabályozását, ezáltal pozitívan befolyásolhatják a daganatterápiák hatékonyságát.

A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) azok a hasznos molekulák, melyek akkor jönnek létre, amikor az étkezési rostok fermentálódnak a bélben. Ezek közé tartozik az acetát és a butirát, valamint a ritkábban előforduló pentanoát is.

A zsírsavaknak rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, ilyen például az inzulinrezisztencia, a koleszterin és az étvágy szabályozása is.

Luu és munkatársai most azt tapasztalták, hogy a butirát és a pentanoát növeli a gyilkos T-sejtek CD8 néven ismert tumorellenes aktivitását. Ezt először kísérletileg mutatták ki egereken.

Amikor a rövid szénláncú zsírsavak újraprogramozzák a CD8 T-sejteket, annak eredménye lesz a gyulladásgátló molekulák fokozott termelése.

A rákos betegeken alkalmazott ICI (immun- ellenőrzőpont-gátlók) terápia eredményességét a tanulmány alapján a bélbaktériumok megfelelő keveréke képes segíteni.

Az eredmények mentén az említett bélbaktériumok nagyon fontosak számunkra, ezért nem árt, ha minél több rostot fogyasztunk.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk