A Haszon egy, a Magyar Mezőgazdaságban szemlézett tanulmányt vizsgált meg, amely azt kutatta, hogy vajon a különböző növényi italok vagy a hagyományos, állati eredetű tej az egészségesebb. A portál emlékeztet, hogy a növényi alapú alternatív tejeket kezdetben főleg azok fogyasztották, akik valamilyen egészségügyi ok miatt nem tudtak sima tejet inni, de ma már azok is ezeket választják, akik a tehéntejet is képesek lennének megemészteni.
A kétféle ital között jelentős különbségeket találunk: egyebek mellett a fehérjetartalom és -összetétel, valamint lipidösszetétel terén. A növényi italokból ráadásul hiányzik a laktóz és a koleszterin, amelyek bizonyos tanulmányok szerint jó hatással vannak a magas koleszterinszinttel járó betegségek megelőzésében.
Ezt is olvasd el! Tudósok rájöhettek, mitől alakulhat ki a gluténérzékenység
A tanulmány első sorban arra koncentrál, hogy a bél mikrobiomjára milyen hatással vannak a növényi és az állati eredetű tejek.
A növényi italok nem képesek teljesen helyettesíteni a tejet
Photo by Eiliv Aceron on UnsplashAz eddig bemutatott tanulmányok szerint egyébként az állati tej valamelyest kedvezőbb hatással bír a belek mikrobiomjára. Érdekesség, hogy emellett a növényi italok is többnyire pozitív eredményeket mutatnak, ám ezek az tejpótlók bizonyos esetekben a potenciálisan negatív baktériumnemzedékek szaporodásának is kedveznek.
Ez is érdekelhet! Mégsem olyan egészséges a zabtej, mint az eddig hittük?
Ezek alapján tehát
azt nem lehet elmondani, hogy a növényi alapú tejek tökéletesen képesek helyettesíteni az állati eredetű tejet.
A portál emlékeztet, hogy a tanulmányt állatokon végzett kísérletek alapján írták és egy-egy ital hatása egyénenként is eltérhet, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az állati vagy a növényi eredetű italok vannak jobb hatással az emberi szervezetre.