Zabtejjel ízesített kávé.

Ellepték a közösségimédia-felületeket azok a posztok, amelyek a zabtej egészségtelen mivoltáról értekeznek. De vajon tényleg van okunk aggódni?


Nemrég a Vogue szentelt cikket a témának, az írásnak már a címe is igencsak hatásvadászra sikeredett:

Viszlát, zabtej. Amióta megtudtam ezt, többé nem zabtejjel iszom a kávét

– szól a felütés.

A Vogue írása azonban csak egy a számtalan cikk és közösségi médiás poszt közül, melyek egytől egyig azt a kérdést feszegetik, hogy vajon tényleg olyan egészséges-e a népszerű növényi ital, mint azt hittük.

A zabtej – hangzik a vád – veszélyes mértékben megemeli a vércukorszintet, puffadást és pattanásokat okoz. De mi igaz mindebből? Ennek járunk most utána a Broadsheet cikkének segítségével.

Ez is érdekelhet: Melyik növényi tej a legjobb neked?

Azt Kirsten Swan dietetikus is elismeri, hogy szénhidráttartalma miatt a zabtej valóban megemeli az emberek vércukorszintjét.

Az is tény, hogy a zabtej glikémiás indexe (ez a mutató az élelmiszerek vércukorra gyakorolt hatását vizsgálja 0-tól 100-ig terjedő skálán) valamivel magasabb, mint a tehéntejé vagy más növényi tejeké.

Mindez azonban még korántsem jelenti azt, hogy a zabtej egészségtelen lenne. Swan szerint nyugodtan fogyaszthatunk zabtejet, csak figyeljünk a mértékre: ha néha megiszunk egy-egy pohárral, vagy ezzel ízesítjük a kávénkat, aligha ártunk az egészségünknek.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 4 ok, amiért nem kell félned a szénhidrátoktól

Zabtej.

Ha tehetjük, vegyünk cukormentes változatot.

Unsplash

Sőt, a zabtej számos egészséges összetevőt tartalmaz, van benne kalcium, B- és D-vitamin, valamint béta-glükán is – utóbbi egy természetes szénhidrát, mely jótékonyan hat az immunrendszerünkre.

A szakértő ugyanakkor hozzáteszi, hogy a diabétesszel küzdőknek érdemes figyelniük arra, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatot fogyasszanak. A legtöbb üzletben szerencsére árulnak ilyet.

Hiába a felzúdulás a közösségi médiában, a piaci szereplők mindeddig nem tapasztaltak visszaesést a zabtej iránti keresletben.

Egy ausztráliai kávézólánc, a Black Market Coffee ügyvezetője úgy látja, a zabtej továbbra is az egyik legnépszerűbb növényi tejnek számít az általuk üzemeltetett kávézókban, egészen pontosan a mandulatejjel verseng az első helyért.

Nekünk sem kell tehát lemondanunk róla – csak tartsunk mértéket és figyeljük szervezetünk jelzéseit.

A figyelmetekbe ajánljuk