d-vitamin
Unsplash/Michele Blackwell

3 + 1 dolog, ami a testeddel történhet, ha rendszeresen D-vitamint szedsz

A D-vitamin alapvető tápanyag és hormon, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk egészségesen működjön. Sokan csodaszerként is tekintenek rá, hiszen számos egészségügyi előnnyel hozták már összefüggésbe a vitamint. Az EatingWell nézte meg, hogy a tudomány szerint milyen előnyünk származhat a rendszeres D-vitamin-fogyasztásból.

Megőrzi a csontok egészségét

A megfelelő mennyiségű D-vitamin támogathatja a vérszérum (más néven vérsavó, a vér azon része, amely nem tartalmaz vérsejteket, sem pedig véralvadási faktorokat - a szerk.) D-vitamin-szintjét a csontok egészségének megőrzése érdekében.

A rendszeres D-vitamin-fogyasztás segíthet erősíteni a puha vagy törékeny csontokat, különösen idősödő felnőttek vagy emésztési vagy felszívódási zavarokkal küzdő felnőttek esetében. Az idősebb felnőttek esetében a kalciummal kombinált D-vitamin szedése csökkentheti a csípő- és gerinctörések kockázatát a JAMA Network című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés szerint.

Olvasd el ezt is! 7 étel, ami ellát elegendő D-vitaminnal a szürkébb napokon is

Segíti az immunitást 

A D-vitamin alapvető szerepet játszik az immunitásban.

A kutatások azt mutatják, hogy a hosszú távú hiánya különféle káros egészségügyi hatásokat eredményezhet: csökkentheti a szervezet immunitását a betegségek leküzdésében emellett összefüggésbe hozták az olyan autoimmun betegségekkel, mint a legsúlyosabb reumatológiai betegség, az reumatoid artritisz és a gyulladásos bélbetegség, valamint a szklerózis multiplex fokozott kockázatával.

Javítja a hangulatot 

A Depression and Anxiety című szaklapban közzétett 2020-as metaanalízis szerint több tanulmány szerint is a D-vitamin különösen fontos szerepet játszhat a hangulat szabályozásában és a depresszió tüneteinek javításában.

Ez is érdekelhet: Ez a különbség a D-vitaminok között – nem mindegy milyet szedsz

+1 Talán a fogyásban is segít

Számos tanulmány hozta már összefüggésbe a D-vitamin és a súlyvesztés kapcsolatát. Mi is bemutattunk már egy olyan vizsgálatot, ami megállapította, hogy a D-vitamin akár duplázhatja is a fogyást, és még a gyulladást is csökkenti. De arról is született már kutatás, hogy a D-vitamin magasabb szintje segíthet a szervezetnek csökkenteni a zsírraktározást, míg a a hiányát a zsírraktározáshoz hozták összefüggésbe – erről itt írtunk. Egy másik tanulmány szerint pedig különösebb életmódváltás vagy diéta nélkül is lehet fogyni, ha magasabb dózisban fogyasztunk D-vitamin – erről itt írtunk.

Érdemes azonban kiemelni: még sincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők szedése segít a derékbőség csökkentésében.

A kutatók egyetértenek abban, hogy túl korai lenne bármilyen következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin szedése segíthet a kilók leadásában, mert még nem világos, hogy az alacsony D-vitamin-állapot az elhízás következménye, vagy valamilyen módon részt vesz annak okában.

Az elegendő D-vitamin azonban segíthet abban, hogy egészségesebben éljünk, ami viszont egyenes út a fogyáshoz.

Ebben a cikkünkben az ehhez hasonló mítoszokat mutattuk be a D-vitaminról: 4 mítosz a D-vitaminról, amit mindenkinek tudnia kellene

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk