Nem csodaszer, de újabb kutatás bizonyítja, hogy könnyebben fogyhatunk ezzel a vitaminnal
A vizsgálat résztvevői úgy fogytak, hogy semmilyen más életmódbeli változást nem hajtottak végre.

Számos tanulmány hozta már összefüggésbe a D-vitamin és a súlyvesztés kapcsolatát. Mi is bemutattunk már egy olyan vizsgálatot, ami megállapította, hogy a D-vitamin akár duplázhatja is a fogyást, és még a gyulladást is csökkenti. De arról is született már kutatás, hogy a D-vitamin magasabb szintje segíthet a szervezetnek csökkenteni a zsírraktározást, míg a a hiányát a zsírraktározáshoz hozták összefüggésbe – erről itt írtunk.

Most a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog bemutatott egy másik tanulmányt, amiből kiderült: különösebb életmódváltás vagy diéta nélkül is lehet fogyni, ha magasabb dózisban fogyasztunk D-vitamin.

Nem meglepő módon az is kiderült, hogy a fogyókúra és a testmozgás beiktatása még inkább fokozhatja a fogyást.

Az új vizsgálatban 50 túlsúlyos és elhízott nő vett részt. A csoport egyik fele hat héten keresztül napi közel 10 000 NE-nek megfelelő D-vitamint kapott.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya gyakrabban előfordul az elhízott embereknél, és fordított összefüggés mutatkozott a D-vitamin, a testtömegindex és a testsúly között

– írták a szerzők.

A csoport másik fele placebót kapott, amiről azt mondták nekik, hogy D-vitamin.

A kutatók megmérték a résztvevők testsúlyát, derék- és csípőkörfogatát, koleszterinszintjét és más biológiai markereket a pótlás előtt és után.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamint szedők 1,5 kilót fogytak a hathetes kísérlet alatt, mindenféle más változás nélkül.

A 20-40 év közötti elhízott és túlsúlyos nőkön végzett kettős vak klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a D-vitamin 50.000 NE/év dózissal történő pótlása 6 héten keresztül szignifikánsan csökkentette az átlagos BMI-t, a testsúlyt, másrészt szignifikánsan növelte a D-vitamin szintjét a kontrollcsoporthoz képest

– magyarázták az eredményeket a tanulmány szerzői.

Az átlagos súlycsökkenés a D-vitamin-csoportban körülbelül 1,5 kiló volt, míg a kontrollcsoportban semmilyen változás nem történt.


A figyelmetekbe ajánljuk