brown and yellow medication tablets

A lakosság 40 százaléka D-vitaminhiányos.


Egy kutatás szerint a D-vitamin-kiegészítők szedése négyszeres súlyvesztéssel jár. Azok, akik D-vitamin-kiegészítőt szedtek, megduplázták a centiméterek számát is, amelyekkel csökkentették a derekukat. A lakosság 40 százalékának D-vitaminhiánya van.

Ennek a vitaminnak a hiánya összefüggésbe hozható a szervezet fokozott gyulladásával. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak és a tojás, de a legtöbb ember a D-vitaminhoz a napfény bőrre gyakorolt hatásából jut.

A D-vitaminhiány többször összefüggésbe hozható a túlsúlyossággal és az elhízással. A következtetések egy 400 elhízott és túlsúlyos emberen végzett vizsgálatból származnak, akik mindannyian D-vitaminhiányban szenvedtek. Mindannyian kalóriaszegény diétára kerültek, de három csoportra osztották őket, és mindegyikük különböző mennyiségű D-vitamin-kiegészítést kapott.

Az egyik csoport nem kapott semmit, a másik 3000 NE-t naponta, a többiek pedig 800 NE-t naponta. Hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a legmagasabb, napi 3000 dl-t szedték, 12 kilót fogytak. A napi 800 NE-t szedők 8 kilót fogytak, a semmit sem szedők pedig csak 2,6 kilót.

Az adatok arra utalnak, hogy a D-vitaminhiányban szenvedő elhízott és túlsúlyos embereknél a D-vitamin-pótlás segíti a fogyást, és fokozza a csökkentett kalóriatartalmú étrend jótékony hatásait. Az eredményekből az is kiderült, hogy a D-vitamin segítette az embereket abban, hogy többet fogyjanak a derekukról.

A napi 3000 NE-t szedő csoport két centit veszített, míg a kontrollcsoportban csak 1 centit. A kutatók következtetése: minden elhízásban érintett embernek meg kellene vizsgáltatnia a D-vitamin szintjét, hogy kiderüljön, van-e hiány, és ha igen, kezdjenek el étrend-kiegészítőket szedni.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk