d-vitamin nap

Ha fogyókúrázunk, mindenképp szedjünk ebből a vitaminból

Hiába élünk napos környéken, simán előfordulhat, hogy még így is D-vitamin-hiányosak vagyunk.

Sokszor számoltunk már be a D-vitamin jótékony hatásairól, köztük a súlycsökkentő hatásáról is. Most a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog ismét bemutatott egy érdekes kutatást: hiába él valaki napos helyen, bőven benne van, hogy még így is D-vitamin-hiányban szenved – ez pedig a súlyán is megmutatkozhat.

Egy másik cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a kalcium és D-vitamin magas bevitele megduplázhatja a fogyást – emellett a magas D-vitaminszint összefügg a kevesebb hasi zsírral is.

A mostani tanulmányból kiderült, a D-vitamin magasabb szintje segíthet a szervezetnek csökkenteni a zsírraktározást, míg a D-vitamin-hiányt a zsírraktározáshoz hozták összefüggésbe.

A kutatás alatt diétázó emberekről megállapították, hogy 9 kilóval többet fogytak, ha a D-vitamin szintjük magas volt.

A vizsgálatban 90 fiatal amerikai nő vett részt a napsütötte Kaliforniában, akiknek testsúlyát és D-vitamin-szintjét vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony D-vitaminszint összefüggött a testalkattal és a testtömeggel is.


A tanulmány szerzői meglepődtek, mennyire gyakori volt a D-vitamin-hiány a napfényben gazdag területen élő fiatalok körében. Emellett azt találták, hogy a D-vitamin-hiányos fiatal nők jóval súlyosabbak voltak, magasabb testtömegindexszel és megnövekedett hasi zsírral, mint a normális szintekkel rendelkező fiatal nők.

Mindez azért is lehetett, mert a D-vitamin kapcsolatban áll a szerotonin nevű neurotranszmitterrel, amely számos létfontosságú testi folyamatban, többek között a hangulatban és az alvásban is szerepet játszik.

A kutatók szerint a klinikusoknak egy egyszerű és hasznos vérvizsgálat segítségével kell azonosítaniuk a D-vitamin szintjét a veszélyeztetett fiatal felnőtteknél.

Mivel a D-vitamin hiánya zsírfelhalmozódást és a későbbi életkorban a krónikus betegségek fokozott kockázatát okozhatja, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a D-vitamin-kiegészítőknek lehetnek-e potenciális előnyei a fiatalok egészséges fejlődésében.

Azt már korábban is megállapították, hogy a D-vitamin hiányával megnövekedik a szív- és érrendszeri és az autoimmun betegségek kockázata. De egy egyszerű megfázásra is nagyobb esély van.


A figyelmetekbe ajánljuk