gold and silver heart shaped accessory

Ennek a vitaminnak a hiánya hízáshoz vezethet

A világ népességének akár a fele is hiányt szenvedhet benne.


Bizonyos vitaminokat a kutatások többször is összefüggésbe hoztak a fogyással. Azok a fogyókúrázók, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, a kutatások szerint többet fogynak. A magasabb D-vitamin-szintű diétát folytató emberek 20 kilóval többet fogytak azokhoz képest, akiknek alacsonyabb volt a D-vitamin-szintjük.

Ráadásul több hasi zsírt is veszítettek. Dr. Shalamar Sibley, a tanulmány társszerzője elmondta:

Eredményeink azt a lehetőséget sugallják, hogy a D-vitamin hozzáadása a csökkentett kalóriatartalmú étrendhez jobb fogyáshoz vezet.

Úgy gondolják, hogy a magas D-vitamin-szint elnyomja a zsírraktározást. Az alacsony D-vitamin-szint azonban a szervezet zsírraktározását okozhatja. A vizsgálatban 38 túlsúlyos ember vett részt, akiket normál kalóriaszegény diétára fogtak. Napi 750 kalóriánál kevesebbet ettek 11 héten keresztül.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok fogytak a legtöbbet, akiknek a szervezetében a D-vitamin szintje magasabb volt a diéta megkezdése előtt. A több D-vitamin szintén összefüggött a nagyobb mértékű fogyással. Dr. Sibley elmondta:

A D-vitamin hiánya összefügg az elhízással, de nem világos, hogy a nem megfelelő D-vitamin okoz-e elhízást, vagy fordítva. Eredményeinket megfelelő kontrollált klinikai vizsgálatnak kell követnie annak megállapítására, hogy a D-vitamin-pótlásnak van-e szerepe a fogyás elősegítésében, amikor az emberek megpróbálják visszafogni az étkezésüket.

A világ népességének akár a fele is hiányt szenvedhet D-vitaminban. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak például a zsíros halak, mint a lazac, valamint a marhahús, a tojás és a sajt. A legtöbb ember szervezete azonban elegendő D-vitamint termel, mivel az akkor keletkezik, amikor a nap a bőrre ér.

(Forrás: PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk