d-vitamin

Bár a D-vitamin fontossága az emberi egészség szempontjából vitathatatlan, a szakértők megkérdőjelezik, hogy a D2-vitaminnak (ergokalciferol) van-e bármilyen jótékony hatása, de a D3-vitamin (kolekalciferol) hatékonyságában egészen biztosak.


A D-vitamin számos tevékenységben részt vesz, például segíti a szervezetet a kalcium felhasználásában a csontok egészségének megőrzését, csökkenti a depressziót, a szívbetegségeket és egyes rákos megbetegedéseket, valamint természetesen erősíti az immunrendszert.

A legújabb tanulmány szerint azonban nagy különbség van a két D-vitamin között: a D3-vitamin erősíti az immunrendszert akár olyan fertőzésekkel szemben is, mint a koronavírus, a D2-vitamin viszont nincs semmilyen hatással az emberi egészségre.

A tanulmány a D2-vitamin és a D3-vitamin pótlásának hatását vizsgálta 20 és 64 év közötti nőkön 3 hónapon keresztül, de kifejezetten télen, hogy a nap ne tudja befolyásolni az eredményt.

Az egyik csoport placebót kapott, a második napi 15 mikrogramm D2-vitamin adagot, a harmadik pedig napi 15 mikrogramm D3-vitamint. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a D3-vitamin képes aktiválni az immunrendszert, mivel erősebbé teszi azt a bakteriális és vírusos megbetegedésekkel szemben, míg a D2-vitamin nem mutatott semmilyen hatást az emberi egészségre.

Kimutattuk, hogy a D3-vitamin serkenti a szervezetben az I. típusú interferon jelzőrendszert, az immunrendszer kulcsfontosságú részét, amely a baktériumok és vírusok elleni első védelmi vonalat biztosítja. Így az egészséges D3-vitamin-állapot segíthet megakadályozni, hogy a vírusok és baktériumok megvethessék a lábukat a szervezetben. Tanulmányunk szerint fontos, hogy az emberek D3-vitamin-kiegészítőt vagy megfelelően dúsított élelmiszereket fogyasszanak, különösen a téli hónapokban

– olvasható a közleményükben.

A D2-vitamin egyes növényekben és gombákban található, míg az állati források D3-vitamint tartalmaznak.

Bár a vitamin mindkét formáját árulják étrend-kiegészítőként, illetve egyes dúsított élelmiszerekben, például kenyérben, joghurtokban, gyümölcslevekben, reggelizőpelyhekben, a legtöbb D3-vitamin a napfényből származik, és a bőrben termelődik.

Sok ember D3-vitamin-hiányos, mivel olyan rossz éghajlaton él, mint az Egyesült Királyság, ahol a napfény nem elegendő, különösen télen. Ráadásul az elmúlt néhány évben a világjárvány miatt a napfénynek való kitettség drámaian lecsökkent, mivel nem hagyhattuk el az otthonunkat.

(PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk