Egy női alkar.

Illusztráció.

Ez a szintetikus emberi bőrből készült kesztyű megváltoztathatja az orvostudomány jövőjét

A tudósok egy szintetikus emberi bőrből készült kesztyű elkészítésén dolgoznak, ami forradalmasíthatja a bőrátültetések kivitelezését.


A Columbia Egyetem Orvosi Központjának kutatói a korai tesztek során laboratóriumban növesztett bőrt ültettek be szabálytalan alakú egerek végtagjaiba.

A „bőrkonstrukciók" néven ismert, emberi sejtekből álló szintetikus lapokat olyan sebekbe ültetik be, amelyek a méretük miatt egyszerűen nem alkalmasak a hagyományos bőrátültetésre.

A szakemberek szerint az elmúlt több mint 40 évben nem sok előrelépés történt az olyan műbőr foltok előállítása terén, amelyet egy problémás helyen lévő sérült végtagra lehet „ráilleszteni”.

Ez is érdekelhet: 5 könnyű tipp, hogy megvédd a téli hidegtől bőröd

Sok esetben a szabálytalan alakú sebekhez – vagy a nem lapos testrészeken, például az arcon vagy az ujjakon lévő sebekhez – másfajta bőrpótlásra van szükség, amelyek hosszabb, bonyolultabb műtéteket eredményeznek.

A Columbia orvosbiológiai mérnök-csoportja azonban most olyan varrat nélküli sebtapaszokat hozott létre, amelyek illeszkednek az előbb említett testrészekhez is.

Alberto Pappalardo, a Columbia posztdoktori bőrgyógyásza szerint a korai, egereken végzett tesztek nem várt sikert hoztak.

Hasan Erbil Abaci, egy biomérnöki szakértő, aki Pappalardo tanácsadója a Columbián, a Wirednek elmondta, hogy ahhoz, hogy olyan bőrszerkezeteket hozzanak létre, amelyek valóban hasonlítanak az valódi emberi bőrre, újra kell alkotni a sérült függelék vagy testrész geometriáját – ami potenciálisan hatalmas előrelépés a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Miután számos kísérletet végeztek kis méretű, szintetikus szövetek 3D-nyomtatásával, a Columbia csapata áttörést ért el, amikor henger alakú bőrt növesztettek.

Egyelőre Abaci és csapata azon dolgoznak, hogy annyi bőrt építsenek, ami egy felnőtt férfi kezét befedi, és ehhez egy emberi alany sejtjeiből vett kis biopsziákat használnak. A cél egy olyan valódi vagy szintetikus szövetdarab létrehozása, amelyet kesztyűként lehetne felhúzni.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk