cigiző nő a tetőteraszon
Fotó: Riccardo Fissore / unsplash

A bőrödre is kifejezetten rossz hatással van a dohányzás

Nem nagyon lehet szépíteni: a dohányzás a szervezet szinte minden szervére, így bőrünkre is mérgezően hat.


A figyelmeztetések és a cigarettás dobozok elején látható, szénné égett tüdőképek ellenére az Egyesült Királyságban 6,9 millió 18 éves, vagy annál idősebb ember gyújt rá naponta. Ez alapján nem is annyira meglepő, hogy évente mintegy 47 ezer embernél diagnosztizálnak tüdőrákot. Számos oka lehet a leszokásnak, most a Glamour cikkének segítségével feltárunk egy olyat, amire eddig talán nem is gondoltál.

A dohányzás a bőr idő előtti öregedését okozhatja azáltal, hogy megváltoztatja a bőr rugalmas rostjait, szűkíti az ereket, csökkenti a hidratáltságot, a kollagént és az elasztint. Emellett a dohányzás késlelteti a sebgyógyulást, és növeli a bőrfertőzések és bizonyos gyulladásos állapotok, például a pikkelysömör kialakulásának esélyét

− mondja Dr. Ahmed El Muntasar háziorvos.

f\u00fcstbe burkol\u00f3z\u00f3 doh\u00e1nyz\u00f3 tetov\u00e1lt f\u00e9rfi piros \u00e9s k\u00e9k f\u00e9nyben

Fotó: Nguyen Linh / unsplash

A cigarettában mintegy 7000 mérgező vegyi anyagot azonosítottak, amelyek közvetlenül a füstből vagy a véráram útján juthatnak a bőrbe. A dohányzás idővel mély, durva ráncok, táskás szemhéjak és petyhüdt állkapocsvonal kialakulásához vezet és a bőr felső rétege is megvastagszik

– erősíti meg az aggodalmakat Dr. Jason Thomson, a Skin+Me orvosi részlegének vezetője.

​Mi történik a bőröddel, ha dohányzol?

A cigaretta miatt a bőr nem kap oxigént, így nem tud megfelelően áramolni benne a vér. A nikotin érszűkületet okoz, ami növeli a gyulladásos állapotok, például az ekcéma és a pikkelysömör kialakulásának esélyét.

A csökkent véráramlás rövid távú hatása a sebgyógyulás károsodása, hosszú távon pedig a bőr kollagénjét lebontó enzimek túlhajtásba kerülnek, ezért szürkés vagy sárgás elszíneződés és megszakadt erek jelentkezhetnek a bőrön.

n\u0151 cigarett\u00e1zik a r\u00e9ten a lemen\u0151 nap sugaraiban

Fotó: Milan Popovic / unsplash

A dohányzás egyik legszembetűnőbb hatása a bőr rugalmasságának hiánya. Hatására a bőrfelszín alatti izomösszehúzódásból dinamikus, mélyen ülő ráncok alakulnak ki, melyek idővel statikussá válnak. Amikor beszívod a füstöt, összeszorítod az ajkaidat, amikor pedig kifújod a füstöt, összeráncolod a szemöldököd, az izmok ismétlődő mozgása pedig bizony bőrárkokat eredményez.

​A kilélegzés veszélye

A füst kilégzése olyan, mintha az arcodat egy forró kipufogógáz-áramlatba dugnád, így a bőrt folyamatosan közelről támadják a vegyi anyagok.

Amikor a füstcsóvákat elnyelik a pórusok, rengeteg szabad gyököt (instabil molekulák, melyek megtámadják az egészséges sejteket) juttatnak a szervezetbe. Ezek megfosztják a bőrt a természetes A- és C-vitamintól, és a kollagén- és elasztinmolekulák pusztulását okozzák. Így a dohányzás nem csak a véráramlást csökkenti, de felemészti a bőr természetes antioxidáns-tartalékait is.

A figyelmetekbe ajánljuk