cigi, cigaretta

Kevesebb nikotin lesz a cigarettákban?

A cigarettákra vonatkozó módosításokat fontolgatnak az Egyesült Államokban, beleértve a nikotin mennyiségének csökkentését, amelyet alapvetően a cigaretták legálisan tartalmazhatnak.


A dohánytermékekben található nikotin csökkentését, valamint a mentolos cigaretták értékesítésének betiltását fontolgatják az USA-ban, az utóbbit már jó pár országban betiltották. Egyes szakértők szerint a gyümölcsös, illetve mentolos íz vonzó a kiskorú fogyasztók számára, hasonlóan más ízesített dohánytermékekhez, így legjobb megoldás a termékek teljes megszűnése.

Bár ezek a cigaretták nem összekeverendők a forgalomból néhány éve kivont „pattintós" cigarettákkal, ennek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy az ízesített dohányt kedvelők utolsó mentsvárát is bevehetik.

Ha a változtatásokat végrehajtják, azok a Dr. Scott Gotlieb, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) korábbi biztosa által támogatott politikákat tükrözik, aki keményen fellépett az e-cigaretta használata ellen, különösen a fiatal amerikaiak körében. Gotlieb „fenyegetőzött", hogy 2019 elején kivonja az összes elektromos cigarettát a forgalomból. Végül azonban csak az ízesített e-cigik értékesítését állították le, a dohány- és mentol ízesítésűeket nem.

A jelenlegi elnök, Joe Biden pedig úgy véli, ha már belekezdtek a hatóságok a dohánytermékek korlátozásába, akkor ez egy remek alkalom további változtatások bevezetésére, így az is napirendre került, hogy csökkenteni kellene a nikotin mennyiségét a cigarettában.

A hír hallatára a dohánytermékekkel foglalkozó vállalatok részvényei látványosan meginogtak. Az Altria összesen 8, a British American Tobacco 2, a Philip Morris International pedig 1 százalékos mínuszban zárta a napot. Ráadásul úgy, hogy a Philip Morris nem is értékesít az Egyesült Államokban.

A nikotintartalom csökkentésnek a célja, hogy minél több ember leszokjon a dohányzásról, vagy legalábbis áttérjen az „egészségesebbnek" vélt termékekhez.

(Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk