Úgy néz ki, egyre nehezebben szoknak le a cigiről a fiatalok

Úgy néz ki, egyre nehezebben szoknak le a cigiről a fiatalok

A sikertelen próbálkozások aránya 2020-ban magasabb volt, mint az előző évtizedben. Mi lesz így a következő generáció sorsa?


A Journal of the American Medical Association folyóiratban közzétett új adatok szerint 2020-ban több serdülőnek nem sikerült leszoknia a dohányzásról, mint az azt megelőző tizenhárom év bármelyikében. 2020 volt az első év, amikor a kutatócsoportnak adatai voltak az e-cigarettáról való leszokási kísérletekről, és ezek szerint a serdülők mintegy 4 százaléka sikertelenül próbált leszokni.

Az elektromos cigarettát a hagyományos cigi alternatívájaként próbálták a felnőtt dohányosok felé terjeszteni – egyes bizonyítékok szerint kevésbé veszélyesek, és egykor arról is szólt a fáma, hogy a termék akár a dohányzásról való teljes leszokásra is ösztönözheti a használókat.

Ez azonban nem igaz, sőt. A tizenévesek 2018-ban tömegesen kezdtek el használni, így a nikotinnal való első találkozásuk az e-cigikre vezethető vissza, egyfajta kapu akár a hagyományos dohányzás előtt. Az új elemzések azt is mutatják, hogy a fiatalabbak számára az e-cigaretta bevezetése sokkal inkább megnehezítette a leszokást.

Az új tanulmány a Monitoring the Future tanulmány adatait tartalmazza, amely a nyolcadik, tizedik és tizenkettedik osztályos tanulók körében végzett felmérésekből származik. A kutatás tartalmaz egy olyan kérdést, amely azt kérdezi a résztvevőktől, hogy próbáltak-e valaha leszokni a dohányzásról, és azt tapasztalták-e, hogy nem tudtak leszokni. A felmérés szerint 1997 és 2019 között csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik hagyományos cigit használnak, valamint a becslések szerint azon serdülők aránya is megcsappant abban az időszakban, akik megpróbáltak valaha leszokni a dohányzásról, de nem sikerült nekik.

De 2020-ban ezek a számok újra felugrottak. Több diák számolt be a cigarettázásról, és az elemzés becslése szerint körülbelül 2 százalékuk próbált leszokni a dohányzásról, de nem sikerült nekik. Azzal a 4 százalékkal együtt, akik megpróbáltak és nem tudtak.

A további adatokra akkor kerül sor, amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal továbbra is olyan e-cigaretta irányelveket próbál kialakítani, amelyek a felnőtt dohányosok számára előnyösek, ugyanakkor korlátozzák a gyerekek és tinédzserek általi használatot.

Az e-cigaretták hozzájárulása a serdülők sikertelen nikotin leszokási kísérleteihez jelentős mértékben összefüggnek, és megfontolandó, amikor az USA az e-cigaretták szabályozására vonatkozó politikákat alakít ki.

– írták az új tanulmány szerzői.

Az ügynökség még mindig vizsgálja néhány e-cigarettával foglalkozó vállalat kérelmét, annak ellenére, hogy 2021 szeptemberi határidővel kellett megmondania a vállalatoknak, hogy piacon tarthatják-e termékeiket.

(The Verge)

A figyelmetekbe ajánljuk