szivar és kaszinó

Betiltanák a cigizést a kaszinókban, de a dohányosok jóval több pénzt hagynak ott

Ma már a legtöbb helyen tiltva van a beltéri dohányzás. Ilyen New Jersey állam is, egyetlen kivétellel: Atlantic City kaszinói hosszú idő óta kivételt képeznek a tilalom alól. A kaszinók alkalmazottai azonban szeretnék elérni, hogy ők is füstmentes munkahelyen dolgozhassanak.

A kaszinótulajdonosok ezzel szemben ellenzik a törekvéseket, mert véleményük szerint csökkentené a profitot, és egyben álláshelyek megszűnésével is járna:

ugyanis a dohányosok több pénzt hagynak a kaszinókban, mint nem dohányzó társaik.

Munkahely vagy egészség? 

A döntés nyomán 2500 munkahely szűnne meg – írja a Haszon a CNBC alapján. Minderről egy felmérés is készült, amit a Spectrum csoport februárban készített a New Jersey-i Kaszinószövetség megbízásából.

A dohányzás betiltása becslések szerint a bevételek 20-25 százalékos csökkenését vonná maga után.

A Spectrum felmérése szerint az Atlantic Cityben megforduló szerencsejátékosok 21 százaléka cigarettázik, akik

hagyományosan nagyobb profitot termelnek, mert tovább ülnek egy helyen, és több pénzt költenek.

Leghangosabb kutyák

A dohányzó részlegen lévő rulett és a játékgépek 50 százalékkal több pénzt hoznak, mint a nemdohányzó részlegen lévők, ez tény

– mondta a CNBC-nek Joe Lupo, a Kaszinószövetség elnöke és a helyi Hard Rock vezére.

Szerinte sok Hard Rock-dolgozó nem támogatja a változtatást, mert fontosabbnak tartja a megélhetését, és a dohányzást ellenzők kisebbségben vannak, de – mint mondta –

a leghangosabban ugató kutyákat hallják meg.

Atlantic City kaszinóiban 22 ezer teljes és részmunkaidős alkalmazott van, és körülbelül 2500-an fogtak össze annak érdekében, hogy vége legyen a dohányzásnak.

Egyszer már megpróbálták

Nincs biztonságos mértéke a passzív dohányzásnak – állapította meg korábban az amerikai tisztifőorvosi hivatal. Egy kutatás szerint a kaszinók 50 százalékában olyan szennyezett a levegő, hogy

már két órás kitettség után is romlik a keringési rendszer állapota.

Passzív dohányzás esetén megnövekszik a kockázata olyan betegségeknek, mint például a szívproblémák, a tüdőrák és különböző légzőszervi bajok.

Nem ez az első próbálkozás a dohányzás betiltására Atlantic Cityben. 2008-ban már próbálkoztak vele, de már az első héten 20 százalékkal esett vissza a bevétel. Akkor a gazdasági válságra hivatkozva újra engedélyezték a füstölést a kaszinók területének 25 százalékán.


A figyelmetekbe ajánljuk