Négy óriási hazugság a történelemben
commons.wikimedia.org

Négy óriási hazugság a történelemben

Minél nagyobb a tét, annál nagyobb a hazugság. Történelmünk tele van történetekkel arról, hogyan hazudtak csalók, elismert szakemberek és kormányok, hogy elérjék céljaikat vagy megvédjék pozíciójukat. Az ilyen monumentális botrányok mögött álló történeteket és motivációkat pedig mindig izgalmas olvasni. Íme négy óriási hazugság!

A dohányzás nem ártalmas

Egyre több orvos a Camel-cigarettát választja!

Pinterest

Az 50-es évek közepéig a dohányipari vállalatok tanulmányokat és kutatásokat szponzoráltak, és orvosokat kértek fel arra, hogy hazudjanak a márkáikról, hogy kevésbé tűnjenek károsnak. A dohány függőséget okozó erejét semmibe vették, és a tea-függőséghez hasonlították. Még azután is hazudtak, hogy a tanulmányok összefüggést állapítottak meg a tüdőrák és a dohányzás között, ekkor azt állították, hogy az eredmények nem meggyőzőek.

A hiányzó láncszem az evolúcióelméletben

Dawson és társai

commons.wikimedia.org

1912. december 18-án Charles Dawson bemutatta az Eoanthropus dawsoni koponyáját, amely az ember és a majmok közötti hiányzó láncszem az evolúcióelméletben. Bár egyesek kérdéseket vetettek fel a rekonstrukció módszerével kapcsolatban, a piltdowni embert a tudományban tényként fogadták el. Azonban négy évtizeddel később a tudósok bebizonyították, hogy a piltdowni ember egy Charles Dawson által készített szándékos csalás volt. Nem túlzás kijelenteni, hogy a tudománytörténet egyik legnagyobb átverése volt ez az eset.

Nincs szó semmiféle falról

Walter Ulbricht

Walter Ulbricht

en.m.wikipedia.org

Alig két hónappal a berlini fal építésének megkezdése előtt Walter Ulbricht, az NDK egykori vezetője elmondta az akkori évtized leghíresebb hazugságát:

Senkinek sem áll szándékában falat építeni."

Igazából megeshet, hogy 1961-től 1989-ig csak hallucináltunk? Nem is volt semmiféle fal, semmiféle gyilkos retorzió, semmiféle politikai összeesküvés?

Csernobil tagadása

www.flickr.com

A csernobili katasztrófa után a szovjet kormány hazudott a világnak, hogy eltussolja a katasztrófát, késleltette az evakuálási folyamatot, és a károkról egy szépített változatot kínált az aggódó embereknek. A szomszédos országok védtelenül ki voltak téve a radioaktív sugárzásnak, mivel a szovjet kormány szándékosan eltitkolta azt a világ elől.


A figyelmetekbe ajánljuk