Fülöp herceg


Május 31-én tartjuk a Nemdohányzó Világnapot. Milyen történelmi személyek mondtak le a cigarettáról az egészségesebb életmód érdekében?


A történelem és kultúra nagyjai közül sokan tették le sikerrel a cigarettát. Fülöp herceg az esküvője napján nyomta el az utolsó cigit, Eisenhower elnök orvosi tanácsra változtatott, Mark Twain pedig ezerszer is nekifutott a leszokásnak.

1. Fülöp herceg

II. Erzsébet, noha vállalta a családi viszályokat annak érdekében, hogy Fülöp herceggel egy párt alkossanak, a királynő egy dologban hajthatatlan volt: mielőtt elnyerné a kezét, vőlegényének le kell szoknia a dohányzásról.

A nemrég 99 éves korában elhunytFülöp az utolsó utáni pillanatig várt ezzel, az esküvő reggelén gyújtott rá utoljára. A későbbi királynő nem hiába volt szigorú: édesapja, a láncdohányos VI. György tüdőrákban halt meg nagyon fiatalon.

F\u00fcl\u00f6p herceg

Fülöp herceg

Wikipedia

2. Dwight D. Eisenhower

Dwight D. Eisenhower, az Egyesült Államok 34. elnöke kemény dohányos volt: napi négy doboz, saját maga által tekert cigarettát fogyasztott el. Az ötvenes években, nem sokkal elnökké választása előtt azonban orvosi tanácsra úgy döntött, hogy felhagy káros szokásával.

Eisenhower magabiztosságát és kitartását jól mutatja, hogy egyik napról a másikra szokott le a dohányról és soha többé nem gyújtott rá újra.

Érdekesség, hogy dohányzása feladása után mindig tartott irodájában cigarettát, amellyel másokat megkínált. Amikor meggyújtotta mások cigarettáját, mindig emlékeztette magát, hogy neki nincs szüksége erre.

\u200bEisenhower eln\u00f6k

Eisenhower elnök

Wikipedia

3. Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach emellett idős korában cukorbetegséggel küzdött, amelynek tünetei megkínozták a világhírű zeneszerzőt. Bach ekkor diétázni kezdett, lemondott a húsról, legnagyobb szenvedélyéről, a kávéról, valamint a dohányzásról is.

Döntése valószínűleg évekkel hosszabbította meg az életét.

Bachnak később betegsége miatt szürkehályog telepedett szemére és többször is szélütés érte, 1750-ben hunyt el. Noha egy időre megvakult, halála előtt néhány nappal kitisztult látása.

Johann Sebastian Bach zeneszerz\u0151

Johann Sebastian Bach zeneszerző

Wikimedia Commons

4. Mark Twain

Mark Twain amerikai író szerint

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább ezerszer megtettem".

Az irodalomtörténet nem tudja biztosan, hogy a Tom Sawyer kalandjai szerzőjének sikerült-e füstmentesen élnie, ám abban biztosak lehetünk, hogy nagyon komolyan próbálkozott.

70 éves születésnapi beszédében a következőket mondta:

"Mindig is az volt a szabályom, hogy alvás közben soha ne dohányozzak, ébren pedig soha ne tartózkodjak tőle".
\u200bMark Twain amerikai \u00edr\u00f3

Mark Twain amerikai író

Wikimedia Commons

5. Walter Matthau

A morcos külsejű színészlegenda, Walter Matthau 1966-ban kapott szívinfarktust. Ekkor úgy döntött, hogy a füstmentes életet választja. Ezután nem sokkal találkozott Jack Lemmonnal. Közösen rengeteg sikert értek el, tíz filmet készítettek együtt.

Az 1966-os The fortune cookie (Sógorom a zugügyvéd) című filmben való főszereplése révén Oscar-díjat nyert el.

\u200bWalter Matthau sz\u00edn\u00e9sz

Walter Matthau színész

Wikimedia Commons

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom a füstmentes életet népszerűsíti a Nemdohányzó Világnap alkalmából.

A járványhelyzet enyhülésével érdemes megszabadulni azoktól a káros szenvedélyektől, amelyek a karantén idején nehezítették az életünket.

Erre jó példaként szolgálhatnak nekünk a történelmi hírességek.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom tudósok, művészek, sportolók, közgazdászok és vállalkozók közreműködésével jött létre, hogy napjaink legégetőbb kérdéseiben indítson párbeszédet a közös célok megvalósítása érdekében.

A figyelmetekbe ajánljuk