mosolygó pszicho férfi
Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, hogy a pszichopatáknak van egy rejtélyes evolúciós előnyük

Úgy tűnhet, hogy a pszichopaták mindenhol előfordulnak, de különösen a befolyásos pozíciókban.


Egy becslés szerint az üzleti vezetők akár 20 százalékának is lehetnek „klinikailag releváns szintű" pszichopatikus hajlamai − annak ellenére, hogy a népesség mindössze 1 százaléka tekinthető pszichopatának. A pszichopatákat a sekélyes érzelmek, az empátia hiánya, erkölcstelenség, antiszociális viselkedés és a megtévesztésre való hajlam jellemzi.

Evolúciós szempontból azonban a pszichopátia sok kérdést felvet. A biológusok szavaival élve ez egy „maladaptív", azaz hátrányos tulajdonság. Feltételezve, hogy van genetikai összetevője ennek a rendellenességcsaládnak, azt várnánk, hogy idővel csökken a száma.

Ám bizonyos kontextusokban pont, hogy evolúciós előnyökkel jár, és ennek oka a kívánatos tulajdonságok megtévesztésen keresztül történő színlelésének képessége lehet.

Ha tovább olvasnál: Így tudod felismerni, ha valaki pszichopata

A bizalom és a megbízhatóság fontos elemei az emberi társadalmi evolúció történetének.

A legsikeresebbek azok, akiket megbízhatónak tartanak, mivel a bizalom ösztönzi az együttműködést, és ez segített minket abban, hogy eszközöket fejlesszünk ki, városokat építsünk és terjeszkedjünk.

Amikor azonban kulturális csoportjaink túl nagyok lettek ahhoz, hogy mindenkit egyenként ismerhessünk, meg kellett találnunk a módját annak, hogy a velünk találkozó emberek ismeretség nélkül is együttműködőek legyenek, és ehhez meg kell győzni arról a másikat, hogy nem fogunk neki ártani. De persze csalhatunk is: úgy tehetünk, mintha megbízhatóak lennénk, és utána mindenkit átverünk. Azok a csalók, akiknek ez sikerül, előnyben lesznek: több élelemhez jutnak.

Ezért a kulturális csoportok olyan erőteljes eszközöket fejlesztettek ki, mint a büntetés, hogy visszatartsák az embereket a csalástól. Ez hátrányos helyzetbe hozta a csalókat, különösen azokban a csoportokban, ahol a büntetés szigorú volt.

Ez a megközelítés arra a képességre támaszkodott, hogy bízzunk másokban, ha ez biztonságos. Egyesek szerint a bizalom csak egyfajta kognitív rövidítés: ahelyett, hogy lassan és megfontoltan döntenénk arról, hogy valaki megbízható-e, inkább megnézünk néhány jelet, sokszor tudat alatt, és azok alapján döntünk. A bizalom a mindennapi életünk része, minden szinten.

Ez is érdekelhet: Na jó, de milyen egy igazi pszichopata?

Minél összetettebb a társadalom, annál könnyebb az együttműködésre való hajlamot meghamisítani − legyen szó akár arról, hogy túl sokat kérnek egy boltban, akár arról, hogy egy multinacionális közösségi vállalatot etikusan vezetnek. És a büntetés elkerülésével járó csalás evolúciós szempontból még mindig a legjobb stratégiának tűnik.

Ez alapján nincs is előnyösebb, mint pszichopatának lenni.

Egy népszerű modern kifejezéssel élve, „fake it, ’til you make it”, azaz "addig színlelj, amíg nem sikerül". Akkor szerzel bizalmat, ha az hasznos számodra, és akkor árulod el a bizalmasaidat, amikor már nincs szükséged rájuk.

​Akkor miért nincs több pszichopata?

Van néhány meggyőző elmélet arra vonatkozóan, hogy miért nem gyakoribbak ezek a rendellenességek. Nyilvánvaló, hogy ha mindenki pszichopata lenne, akkor állandóan elárulnának minket, és valószínűleg teljesen elveszítenénk a másokban való bizalomra való képességünket.

Mi több, a pszichopátia csak részben genetikai eredetű, és sok köze van az úgynevezett „emberi fenotípusos plaszticitáshoz" − a génjeink veleszületett képességéhez, hogy különböző körülmények között másképp fejeződnek ki.

Egyesek például úgy gondolják, hogy a pszichopátiával kapcsolatos érzéketlen és érzelemmentes vonások a nehéz neveltetés következményei. Amennyiben a nagyon fiatal gyermekek nem kapnak törődést vagy szeretetet, valószínűleg érzelmileg kikapcsolnak − ez egyfajta evolúciós biztosíték a katasztrofális traumák megelőzésére.

A pszichopátia, legalábbis részben, olyan tulajdonságok összessége, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy akkor is boldoguljanak, ha szörnyű nehézségekkel kell szembenézniük. Társadalomként azonban megpróbálhatjuk újrafogalmazni, hogy mik a kívánatos tulajdonságok. Ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, hogy csak azért legyünk jók vagy megbízhatóak, mert ez segíthet előrejutni, e tulajdonságok önmagukért való támogatása segíthet az antiszociális hajlamú embereknek abban, hogy hátsó szándékok nélkül jól bánjanak másokkal.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk