ijesztő szemek

Nem minden pszichopata egyforma. A kutatások szerint a pszichopatáknak két típusa van: az elsődleges és a másodlagos.


Az elsődleges pszichopaták lehetnek együttműködőek, segítőkészek és barátságosak. A másodlagos pszichopaták azonban általában destruktívak, nem segítőkészek és rosszul teljesítenek a munkában – írja a PsyBlog.

Nora Schütte, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy az elsődleges pszichopatákat a félelem nélküli dominancia jellemzi:

Az ezzel a jellemvonással rendelkező emberek el akarják érni az akaratukat, nem félnek tetteik következményeitől, és nagyon jól bírják a stresszt.

Ehhez képest a másodlagos pszichopatáknak magas az énközpontú impulzivitásuk tette hozzá:

Az itt magas értékrendű személyeknek hiányzik a belső fék. Az önkontrolljuk így gyenge, ezért nem vesznek tekintettel másokra. Őket nevezzük másodlagos pszichopatáknak


A kutatásban 161 embert kérdeztek meg a személyiségükről és arról, hogyan viselkednek a munkahelyükön.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pszichopaták két típusa közül az elsődleges pszichopatákat gyakran együttműködőnek és segítőkésznek tekintették.

Schütte hozzátette:

De ez csak akkor volt igaz, ha ezek az elsődleges pszichopaták is kifejezett szociális készségekkel rendelkeztek. Ez mindenekelőtt olyan készségeket foglalt magában, amelyek általában fontosak a munkahelyen, mint például az az adottság, hogy mások jól érezzék magukat. A másodlagos pszichopaták azonban tényleg gondot okoznak, függetlenül attól, hogy mennyire jók a szociális készségeik. A másodlagos pszichopátia magas értékeivel rendelkező személyek tehát valóban a feltételezett negatív hatással vannak a munkahelyi környezetükre.

Gerhard Blickle professzor, a tanulmány társszerzője szerint nem minden pszichopata gonosz, sőt, sokan éppen ellenkezőleg:

Még a kifejezett pszichopata vonásokkal rendelkező személyek sem mutatnak feltétlenül antiszociális viselkedést. A nagyfokú félelem nélküli dominanciával rendelkező személyek akár önzetlen hősök is lehetnek a mindennapi életben, például életmentők, sürgősségi orvosok vagy tűzoltók.
A figyelmetekbe ajánljuk