Human brain

Lehet, hogy nem is különbözik agyunk a pszichopaták agyától?

Egy friss kutatásban pszichológiai kérdőívek segítségével mérték fel erőszakos bűnözők és egészséges önkéntesek egy csoportját a pszichopátia szempontjából, majd megvizsgálták, hogyan reagál a résztvevők agya az erőszakos filmjelenetek nézése közben. A különbség nem is olyan óriási.


Az agyi képalkotó eljárások eredményei azt mutatják a friss tanulmány alapján, hogy azon egészséges alanyok agya, akik rendelkeznek ugyan pszichopátiás tulajdonságokkal, de nem pszichopaták, hasonlít a pszichopaták agyára. Mindkét agyban megfigyelhető volt az érzelmi szabályozásban résztvevő régiók kisebb mérete.

A tanulmány alapján bonyolultabbá válik a pszichopaták és az egészséges egyének közti különbség meghatározása. Ha figyelembe vesszük, hogy mitől lesz valaki pontosan pszichopata, a vonalak elmosódhatnak.

Korábban már kimutatták különböző pszichológiai kutatások, hogy sok ember rendelkezik rosszindulatú személyiségjegyekkel. Ilyen a sötét triád is (nárcizmus, machiavellizmus, pszichopátia). A sötét triád birtokosai nagyobb valószínűséggel kerülnek börtönbe, legtöbbjük azonban tud jól működni a társadalomban.

Az új tanulmány megállapítja, hogy a pszichopata bűnözők agya szerkezetileg és funkcionálisan hasonlít sok jól működő, nem bűnöző, pszichopátiás tulajdonságokkal rendelkező egyénéhez. Az eredmények arra utalnak, hogy a pszichopátiát nem lehet úgy eldönteni, hogy vagy pszichopata valaki, vagy nem. Úgy tűnik, hogy sokkal inkább különböző személyiségjegyek együttes előfordulását jelöli.

A kutatás alapján mind a pszichopaták, mind pedig a pszichopátiás vonású, egészséges agyában aktiválódott az orbitorfrontális kéreg erőszakos jelenetek nézése közben. Ez a terület az érzelem szabályozásával függ össze. Minél több pszichopátiás vonás volt jelen egy egészséges alanynál, annál inkább reagál úgy az agya, mint a bűnözői csoportban megfigyelteké. A magas pszichopátiás eredményt elérők emellett alacsonyabb szürkeállomány-sűrűséget mutattak az orbitofrontális kéregben és az elülső inzulában.

Azok az egészséges alanyok, akiknek hasonlított agyuk a pszichopatáékhoz, impulzívabbak, indulatosak voltak és nehezen tűrték a frusztrációt.

A pszichopata bűnözők emellett rendkívül érzéketlenek is. Agyuk pedig a már említett területek csökkenése mellett az amygdalában és talamusban is hiányosságokat mutat. A tényleges pszichopaták agyában egy egész hálózat megszakadásáról lehet szó, ezért tudunk jobban működni a társadalomban, ha csupán néhány pszichopátiás vonással rendelkezünk.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk