A kapcsolati manipulációnak neve is van, ráadásul egy filmből ered

Nemrég írtunk arról, hogy miért ne randizzunk machiavellistákkal, akik gyakorlott manipulátorok. Most pedig a kapcsolati manipuláció gaslighting nevű jelenségét járjuk körül. Mutatjuk azt is, hogy melyik filmből ered ez a kifejezés.


A gaslighting a tartós manipuláció és agymosás egyik formája. Hatására az áldozat kétségbe vonja önmagát, majd elveszíti saját érzékelésének, identitásának és önértékének érzését. Az a személy, aki használja ezt a fajta manipulációt, kirívó hazugságokat és az igazság szélsőséges eltúlzását alkalmazza eszközeiként ─ olvasható a Psychologytoday cikkében.

A kifejezés az 1944-es Gaslight (Gázláng) című filmből származik. A Gázláng eredetileg egy dráma volt, melyet Patrick Hamilton írt és vitt színpadra 1938-ban. A George Cukor által rendezett film egy manipuláló, megbetegítő házasságot tár a néző szeme elé. Ingrid Bergman játssza a feleséget, Paulát. Férjét, Gregoryt pedig Charles Boyer alakítja. A fekete-fehér románc az elején kellemesen adagolja a noir hangulatot. Egy idő után azonban Gregory elzárja feleségét, Paulát a külvilágtól, és hazugságok révén elhiteti vele, hogy elpakol dolgokat, de nem emlékszik ezekre, tehát megőrült. Paula később emiatt úgy véli, hogy képzeli azt, amikor a gázláng elhalványul, innen ered a gaslighting kifejezés. A pszichológiai thriller felfokozott állapotba hozza a nézőt, aki alig várja, hogy a férfi lebukjon.

A gaslightingelőször az 1980-as években terjedt el a pszichológiában. Annak kapcsán került be a kutatásokba, hogy a nőkre milyen hatással van az, amikor a megcsaló férjeik hazugságokkal manipulálják őket. A szakemberek sokszor ma is azt taglalják, hogy a nők hisztériásnak vagy őrültnek való beállítása a gaslighting egyik formája. Amikor egy vitatkozásban például egy nőt azzal ásnak alá, hogy túl érzelmes, a hormonok miatt ilyen, vagy csak hisztérikus, akkor elnyomóan manipulálják őt. Noha a hisztéria manapság egy pejoratív szó, a 19. században egy betegségnek számított, az ideges, vitázó nőknek kivették a méhét, hogy „meggyógyítsák" őket. Érdekesség, hogy a hisztériát csak 1980-ban törölték a diagnosztikus kézikönyvekből. Ezt mai szemmel nevezhetnénk tömeges gaslightingnak is, mivel akkoriban a társadalom elhitette a nőkkel, hogy őrültek.

A gaslighting hatásának szakértője, Dr. Robin Stern szerint tartós hatása lehet ennek a fajta pszichológiai manipulációnak. De hogy születik egy ilyen manipulátor, hogyan ismerjük fel, és kerüljük el őt? A gaslightingot használó egyének általában tanulás módján sajátítják el ezt a fajta manipulációt, tehát láthatták korábban a családban, vagy egy előző kapcsolatukban. Ezt használhatják tudatosan, de nem tudatosan is, amikor fogalmuk sincs róla, hogy ártanak vele. A leggyakoribb eszköz a nárcisztikusok és pszichopaták körében. A gaslighting alkalmazója a következő módokon hat környezetére:

  • Folyamatosan emlékezteti a másik személyt a hibáira.
  • Gyakran bizonytalanít el és kelt szorongást másokban.
  • A közelükben mindig van valamilyen feszültség.
  • A manipulátor áldozata nem tudja szabadon kifejezni magát.
  • Nehezen fogadja a kritikát, nem látja be a hibáit, a fókuszt mindig a másik személyre tereli.
  • A mellette élők sokat kérnek bocsánatot, kezdik megkérdőjelezni azt, amit gondoltak.
  • A másik személy mindig tőle várja a megerősítést.
  • Az áldozat próbálja eltitkolni a bántalmazást és kifogásokat keres a gaslighter számára.
  • A vele élő úgy érzi elakadt, és egyedül maradt.

Ezeket a jeleket úgy lehet megkülönböztetni a depressziótól, hogy mindig egy személy közelében érzi magát ennyire lehangoltnak és bizonytalannak valaki. Minél távolabb van tőle, annál felszabadultabb. Mit tehet az, aki felismerte ezt? Ha egy ilyen kapcsolatban él egy egyén, először tudatosítania kell a problémát, majd minél előbb meg kell osztani valaki mással, aki nem a manipulátor, hanem egy jó barát. Ezután szét kell választani azt, hogy mi az igazság, és mi a hazugság. Az áldozatokat segítheti az is, ha elképzelik magukat a kapcsolat nélkül. Ezen kívül meg kell engedniük, hogy megéljék azokat az érzelmeket, amiket a gaslighting megtagadott tőlük. Végül pedig el kell fogadniuk, hogy nem változtathatják meg a manipulátort, majd ki kell lépniük a hatásköréből.

Szerző: Mircse Andrea

A figyelmetekbe ajánljuk