Javier Bardem a Nem vénnek való vidék című filmben

Melyik filmben ábrázoltak leghitelesebben egy pszichopatát?

A Business Insider kutatása szerint pszichiáterek egy csoportja 400 filmet tanulmányozott, és 126 pszichopata karaktert azonosított különféle alkotásokból. A tanulmányozás célja pedig az volt, hogy megtalálják a leghitelesebb alakítást.


A pszichopátia, laza meghatározás szerint, a kőszívűség és az erőszakosság különös kombinációja. A legszélsőségesebb pszichopaták bűntudat nélkül ölnek, és annyi bűntudattal és olyan könnyedén csonkítják meg áldozataikat, mint ahogyan egy egészséges ember fogat mos. Habár rengeteg olyan film van, ahol ehhez hasonló karaktereket kellett megeleveníteniük a színészeknek, vannak erősebb és vannak gyengébb, olykor túlzó karakterek. De vajon melyik filmhős hajaz a leginkább egy igazi pszichopatára?

Ez is érdekelhet:Lehet, hogy nem is különbözik agyunk a pszichopaták agyától?

2014-ben Samuel Leistedt belga pszichiáterprofesszor azt akarta kideríteni, hogy mely filmes karakterek testesítik meg leghitelesebben a pszichopata vonásokat.

Leistedt felkérte tíz barátját, hogy három év alatt 400 filmet nézzenek meg. A filmek közel egy évszázadot öleltek fel, 1915-től 2010-ig. Amikor a csapat befejezte a tanulmányozást 126 pszichopata karaktert azonosítottak.

A legjobbnak pedig Javier Bardem Nem vénnek való vidék című filmben nyújtott alakítását választották, mint a legpontosabb pszichopata-ábrázolás.

Javier karaktere a gyilkossághoz a normalitás hátborzongató érzésével közelít, és boldogan üríti ki a védjegyévé vált pisztolyát anélkül, hogy akár csak megrándulna a szeme. Úgy tűnik, hogy gyakorlatilag sebezhetetlen és ellenáll az érzelmek, illetve emberség minden formájának.

A figyelmetekbe ajánljuk